Tužiteljka Mauković: Skupom podrške Savović i Paunović, tužilaštvo se otvorilo ka javnosti 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Zamenica tužioca iz Višeg javnog tužilaštva Ljiljana Mauković ocenila je da je današnji skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović u Beogradu bio presedan i da je to prvi put da se tužilaštvo otvorilo ka javnosti.

„Uglavnom su do sada bila neka saopštenja, koja su bila kontrolisana. Ali, ova događanja u poslednjih godinu dana su verovatno prelila čašu, pa su se tužiteljke osnažile i oslobodile da izađu u javnost. A i ja za njima“, rekla je Mauković za televiziju N1.

Prema njenim rečima, česte selidbe i menjanje zaposlenih po kancelarijama koje ne prijaju zaposlenima u tužilaštvu nezvanično se rade zbog toga „da bi svako imao nekog nad glavom koji mora da šalje informacije u Upravu tužilaštva“.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se protiv javnog tužioca Nenada Stefanovića vodi „politička hajka“, Mauković je ocenila da su njene koleginice koje su se pobunile protiv Stefanovića odlično radile posao i da „nema govora o političkom uplivu“ u taj slučaj.

„To su takvi profesionalci, to se toliko puno radi u tom odeljenju protiv korupcije… A kako se predsednik meša u sferu pravosuđa, to zaista ne razumem“, kazala je Mauković i dodala da je i ona imala nesuglasice i sukobe sa Stefanovićem, koji ju je premestio nekoliko puta u poslednje vreme.

U Beogradu je danas održan skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, kojima je oduzet predmet u vezi sa zloupotrebama u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“, koji je doveo do hapšenja šest osoba zbog sumnje da su oštetili to preduzeće za 7,5 miliona dolara, nakon čega su premeštene u druga odeljenja.

Sa skupa, koji je počeo ispred vlade Srbije, a zavrio se ispred Republičkog javnog tužilaštva, zatražena je smena višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari