Tužiteljka Savović: Nisam tražila premeštaj, niti sam odugovlačila predmet 1Foto: Printscreen/Nova S

Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet“, izjavila je za N1 tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović, koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, a danas je smenjena.

„Predmet je bio sve vreme u SBPOK-u, a ne u tužilaštvu, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija, a kao dokaz imam sačuvane mejl prepiske sa inspektorima SBPOK-a i urgencije koje sam im upućivala“, naglasila je Savović, prenosi N1.info.

Savović dovodi u pitanje trenutak kada je prebačena na drugo radno mesto.

„Nejasno je i ako sam po njihovim navodima odugovlačila rad na predmetu, zbog čega su čekali da uhapsim lica, pa da me onda prebace u drugo odeljenje“, kazala je.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije da su „netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović smenjena“ i da joj je „oduzet predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u“.

„Tačno je da je Savović redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal. Pored pomenute zamenice, još jedna zamenica javnog tužioca je iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije prebačena je u Odeljenje za opšti kriminal, dok je treća zamenica iz Odeljenja za opšti kriminal prebačena u Odeljenje za maloletnike“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je „realizacija krivičnog predmeta ‘EPS’ i hapšenje osumnjičenih izvršena po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i prvog zamenika za suzbijanje korupcije Brankice Marić“, a kako bi se, dodaju, postupanje ubrzalo. Navode i da je „pomenuta zamenica odugovlačila predistražni postupak“.

Podsećamo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u sredu je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. A danas je tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena s funkcije, saznaje N1.

Savović je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a danas su je smenili – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari