"Tužno, smešno, ogavno i cinično": Sagovornici Danasa o zahtevu Dveri da se otkaže "Evroprajd", a Dan porodice postane praznik 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Srpski pokret Dveri pozvao je Vladu Srbije da otkaže održavanje „Evroprajda 2022“, jer, kako navode, ta manifestacija je antidemokratsko nasilje manjine nad većinom građana Srbije, a da Dan porodice postane državni praznik i neradni dan.

Lider Boško Obradović istakao je da gej paradu treba otkazati, da svaku promociju homoseksualizma maloletnima treba zabraniti, a da u privatnost ne treba dirati.

“Znam da bi se sa ovim složili brojni homoseksualci koji su protiv provociranja većinske i tradicionalne Srbije od male grupe prozapadnih NVO plaćenika”, napisao je Obradović na svom Tviter nalogu.

Sagovornici Danasa smatraju da je zahtev Dveri tužan, smešan, ogavan i ciničan.

Goran Miletić, koordinator “Europrajda 2022” smatra da je zahtev Dveri za otkazivanjem ove manifestacije “tužan i smešan”.

“Tužan, jer i dalje postoje političari i partije koje svoju mržnju prema jednom delu građana Srbije manipulativno pakuju u foliju zabrinutosti, iako bi poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki morao biti minimum oko koga se slažemo. Sa druge strane, smešno je to što gospodin Obradović posle svih godina svog političkog angažmana nije naučio odredbe Ustava i međunarodnih dokumenata koje je Srbija ratifikovala”, ističe Miletić za Danas.

Što se tiče Dana porodice, naš sagovonrik se nada da Obradović shvata da postoje i porodice koje sačinjavaju osobe istog pola, bez obzira da li imaju decu ili ne.

“Na primer, zajednica života premijerke, njene partnerke i njihovog sina jeste porodica”, podseća Miletić.

Šef poslaničkog kluba pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović kaže za Danas da je “izgleda postao manir Boška Obradovića da se predstavlja kao da govori u ime onih čija su prava ugrožena”.

“Sećamo se one pomalo tužnjikave situacije kada je, bas za 8. mart učestvovao na u emisiji na RTS-u posvećenoj ženskim pravima, predstavljajući se da on zna šta najbolje za žene, a sad bi da nas ubedi da on zna šta je najbolje za LGBTI osobe”, ukazuje Lazović.

Kako dodaje, izgleda da je to manir i da kada se priča o LGBTI pravima, “da se onda pravi neka veštačka relacija sa porodičnim vrednostima, pa nas Obradović uči kako je to suprotstavljeno”.

“Ne znam ni jednu LGBTI osobu koja je protiv porodice. Vole svoje roditelje, braću, sestre. Ali voleo bih da se Obradović, Šapić i slični sete porodice i kada treba pričati o neplaćenom ženskom radu u okviru porodice i o nasilju u porodici i o adekvatnoj podršci obrazovanju dece i plaćanju alimentacije. Može se o porodici pričati i nekada kada nije vreme Prajda”, naglašava Lazović.

On ukazuje da pokret Ne davimo Beograd podržava “Europarjd 2022!” i dodaje da će u tom periodu ovom pokretu u gostima biti desetak evroposlanika/ca iz evropskih Zelenih.

“Lepa prilika da pored tema kao što su očuvanje životne sredine i energetska tranzicija, razgovaramo o ljudskim pravima, socijalnim pravima i jednakim pravima i važenju zakona za sve naše građane”, ističe Lazović za naš list.

Novinar Nikola Krstić ističe da Dveri na čelu sa Boškom Obradovićem odavno predstavljaju “u našem društvu ono podsvesno, mračno i nagonsko, što se krije ispod svih ovih nafilovanih obladni na desnom spektru političkog kompasa”.

“Iako se pod vlašću Aleksandra Vučića i njegove kamarile Prajd godinama neometano odvija, u javnosti konstatno imamo svakojake borce, poput Obradovića, za opstanak porodice i tih naizgled pravih vrednosti. On je očigledno ove godine dobio tu svečanu ulogu da bude glavni zagovarač tradicionalnih vrednosti u Srbiji, koje se sastoje od femicida, homofobije i seksualnog nasilja. U zemlji u kojoj je ubistvo žene postalo skoro pa normalna stvar, veoma je ogavno i cinično predlagati bilo kakav Dan porodice. Umesto toga bi trebalo da bude Dan sećanja na žrtve porodičnog nasilja. Ipak, čini mi se da smo previše daleko od toga, zato je pećina iz koje Boško Obradović progovara naša surova stvarnost”, navodi Krstić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari