Tvrđava u Nišu zbog nemara u lošem stanju: Kapije zapuštene, a sa bedema pada kamenje 1Foto: V. Torović

Iako je Tvrđava u Nišu pod zaštitom države od 1948. godine, prethodnih dana su uklanjanje Cvetne pijace sa njene zapadne i urušavanje zidina na desnoj strani pokazali da se ovaj spomenik nalazi u jako lošem stanju.

Cvetna pijaca je potpuno bila zatvorila Beogradsku kapiju, a uklanjanjem tezgi isped nje, inače, najlepšeg ulaza u Nišku tvrđavu, čak i laik može da vidi da tvrđava hitno mora da se restaurira.

Zbog loše brige o rastinju na tvrđavskim zidinama počeli su da se urušavaju blokovi sa istočne strane.

Veliki broj Nišlija ošto je negodovao što Grad Niš ne brine o Tvrđavi, jednom od svojih najlepših simbola.

Jedan od njih, penzioner koga smo zatekli kako šeta pored Tvrđave, inače profesor srpskog jezika u penziji Budimir Ilić kaže da Tvrđava nije nikad bila u gorem stanju, što je , kako je ocenio, posledica višedecenijskog nemara.

Adriana Anastasov, većnica zadužena za kulturu i turizam, kaže da Grad ne sme ništa da preduzme bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika.

Ona dodaje da su na sastanku sa čelnicima Zavoda dogovorili da se Gradu sedmično i mesečno šalju izveštaji u kakvom je stanju kompleks i šta je neophodno da se preduzme.

Prema njenim rečima, građevinska inspekcija vidno je obeležila i obezbedila mesto gde se bedem obrušava, a po hitnom postupku će biti raspisana javna nabavka za izbor izvođača, koji će zidine dovesti u red.

“Apelujem na sugrađane da ne odnose kamenje i blokove koji su se usled nemara odvalili iz zidina, a deo toga je već „razvučen“, jer je nemoguće pronaći istovetan materijal i obaviti iole kvalitetniju rekonstrukciju“, kaže većnica Anastasov.

U Zavodu, koji je nadležan za Tvrđavu, navode da je do urušavanje zidina na pojedinim mestima došlo zbog rastinja, koje ima jake korene koji se šire i izbacuju kamene ploče.

Zidine godinama nisu čišćene od rastinja. Tvrđava je puna zelenila, JKP „Mediana“ je ove godine i čistila rastinje, ali to nije dovoljno. Posipali su nečim za uništavanje korena, kad su čistili delimično bedeme, ali eto, to je priroda. Generalno predstavlja opasnost, to su veliki blokovi koji mogu da padnu i na ulicu”, konstatuju iz Zavoda.

Uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, ali do sada su urađeni samo neki dekorativni radovi.

Još pre četiri godine je Gradsko veće usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta.

Ovaj istorijski spomenik i simbol Niša bi do 2023. godine trebalo da dobije potpuno novi sjaj.

Tvrđava u Nišu

Tvrđava u Nišu ima četiri glavne i četiri manje, takozvane poterne kapije. Glavne su Stambol kapija, koja se još naziva i Carigradska, Glavna, Južna i Ulazna, potom, Beogradska, Vinik kapija (Severna, Vidinska) i Jugoistočna (Pašina, Sofijska, Jagodinmalska).

Niška tvrđava ispisuje bogatu prošlost Niša od antičkog doba do današnjih dana. Aprila 1979. godine proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja. Osim što je sama vredno kulturno-istorijsko delo, u njoj su i brojne druge ustanove kulture, vredni spomenici i ostaci prošlosti.Niška tvrđava je, sa Beogradskom, predstavljala najsnažnije tursko utvrđenje u graničnoj oblasti carstva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari