U 16 gradova Srbije nisu usvojeni lokalni planovi za borbu protiv korupcije 1www.wikipedia.org

Od 28 gradova u Srbiji u 16 nisu usvojeni lokalni planovi za borbu protiv korupcije, ili nisu formirana antikorupcijska tela koja treba da čine građani sa integritetom, saopštio je Biro za društvena istraživanja (Birodi), na osnovu podataka Agencije za sprečavanje korupcije.

Rok za to u Akcionom planu za Poglavlje 23 bio je 30. jun 2017, pa je zbog neizvršenja u revidiranom Akcionon planu pomeren na 31. decembar ove godine, navodi Birodi.

Na Crnoj listi Birodija se nalazi Beograd, koji nije usvojio ni lokalni plan za borbu protiv korupcije, ni antikorupcijsko telo. Njemu uz rame je Niš, čiji je Lokalni antikorupcijski forum bio primer i povod da Srbija dobije borbu protiv korupcije, a danas nema ni antikorupcijski plan, ni antikorupcijsko telo.

Pored Beograda i Niša, među gradovima koji nisu ništa uradili su Pirot, Prokuplje i Sremska Mitrovica, a prema informacijama koje je predstavila Agencije za sprečavanje korupcije, iz Čačka se nisu udostojili ni da odgovore na pitanje dokle su stigli u ispunjavanju tih obaveza.

Iako su dobili podršku od Agencije za sprečavanje korupcije, Bor i Valjevo nisu napravili antikorupcijska tela, a to nisu uradili ni Zaječar i Loznica, koji su imali podršku Švajcarske razvojne agencije za uspostavaljanje antikorupcijskih mehanizama.

Antikorupcijska tela nisu formirana ni u Jagodini, Kikindi, Kraljevu, Leskovcu, Pančevu i Smederevu.

Zbog toga su iz Birodija pozvali skupštine svih 16 gradova da pokrenu postupak za smenu gradonačenika, koji svojim nepostupanjem sprečavaju ne samo da se Srbija izbori sa korupcijom na gradskom nivou, već zaustavljaju i evropski put Srbije, jer bez gradova koji imaju sistem za borbu protiv korupcije Srbija neće postati deo Evropske unije.

U saopštenju se navodi da će Birodi Crnu listu proslediti telu Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO), koje je zahtevalo da se uspostavi sistem za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, Vladi Srbije, antikorupcijskim institucijama, međunarodnim institucijama i zajednici investitora u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari