U Apelacionom sudu u toku razmatranje žalbe osuđenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 1Milan Jovanović Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

U Apelacionom sudu u Beogradu danas je u 11 sati započelo razmatranje žalbe osuđenih za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, 2018. godine.

Na samom početku današnje sednice pročitana je presuda Drugog osnovnog suda, a za raspravu o žalbi određena su dva dana.

Današnjoj sednici prisustvuju svi osim direktrnog izvršioca Aleksandra Marinkovića, kom se i sudilo u odsustvu.

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEM-a, prisutnima je rekao da ovaj slučaj možda svima izgleda kao i drugi, ali da u konkretnom predmetu postoje i priznanja.

Kako je istakao, na tim priznanjima zasnovana je i sama optužnica, kao i dve presude koje su potom usledile.

On je israkao da očekuje i da će sama odluka Apelacionog suda sigurno ići u pravcu osuđujuće presude, te je apelovao na efikasnost, ali i da se ne dopusti da situacija bude kao i u slučaju presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, pa da se toliko dugo čeka.

Podsetili su da se na okončanje postupka čeka već više od pet godina, kao i da je Milanu Jovanoviću izuzetno narušeno zdravlje, te da isto toliko čekaju odštetu.

„Očekujem i nadao bih se da ova kazna bude još rigoroznija kako bi zaista igrala svoju ulogu. Videli smo da ne postoji nikakvo kajanje, da ne postoji nikakav empatičan odnos prema žrtvama u ovom slučaju, tako da su se ispunili uslovi da to bude veoma ozgiljna i rigorozna kazna“, rekao je Matić.
Podsetimo, među osuđenima je i nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Simonović je prvostepenom presudom, u ponovljenom postupku, osuđen na pet godina zatvora, za podstrekivanje drugih lica na krivično delo – izazivanje opšte opasnosti.

Kao izvršioci, prvostepenom presudom osuđeni su i Aleksandar Marinković na četiri i po godine, Vladimir Mihajlović na četiri i Vladimir Novaković na tri i po godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari