Milan Jovanović nije optimista pred sednicu Apelacionog suda zbog presude za paljenje kuće 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Novinar Žig info portala Milan Jovanović izjavio je danas, uoči javne sednice Apelacionog suda zbog prvostepene presude za paljenje kuće u kojoj živi, da nije optimista i da ne očekuje ništa dobro posle nedavne odluke u slučaju ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije.

Milan Jovanović je, na konferenciji Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, rekao da je u proteklih šest godina „prošao golgotu“ na 51 ročištu, na kojima su i on i njegov kolega Željko Matorčević bili diskreditovani i omalovažavani.

Prema rečima Jovanovića, bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je prvostepeno osuđen na šest godina zatvora kao nalogodavac, „opljačkao je tu opštinu i da su krali i za sudove i tužioce“.

Žao mi je što su mediji podeljeni, na nezavisne i na režimske, više liče na portparole stranaka. Novinari nisu što su nekad bili, a omražen je svako ko govori istinu, rekao je Jovanović.

Advokatica Kruna Savić istakla je da je medijski monitoring za prva tri meseca ove godine pokazao veliki broj pretnji i pritisaka na medije, a godina je počela sa oduzimanjem ličnog Instagram profila novinarke Ivane Milosavljević koja je pisala o kol-centru Srpske napredne stranke.

Nastavilo se sa izopštavanjem medija, nepozivanjem na konferencije ili odbijanjem da odgovaraju na pitanja određenih redakcija, kao u slučaju gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića prema redakciji N1, dodala je ona.

Kruna Savić podsetila je na slučaj Slavka Ćuruvije i odluke Apelacionog suda u februaru, odnosno odbijanja Tužilaštva za organizovani kriminal da prihvati slučaj ubistva novinara Milana Pantića.

Potom su usledile pretnje novinarima Dinku Gruhonjiću i Ani Lalić Hegediš, odnosno slučaj novinarke Verice Marinčić, koja je od izopštavanja sa događaja opštine Inđija došla u situaciju da je fizički izbace iz zgrade, predočila je Kruna Savić.

Medijski ekspert Saša Mirković najavio je da će za nekoliko dana biti otvorena javna rasprava o Akcionom planu za primenu Medijske strategije, ali je ukazao na lošu praksu da polovina opština u Srbiji – od 160, nije raspisala konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa, iako je zakonski rok za to 1. mart.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija na to nije reagovalo, iako su Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđene i sankcije, rekao je Mirković.

Mirković je dodao da je Zakon o elektronskim medijima predviđa izbor novog Saveta REM i očekuje se da to usledi posle konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije.

Resorno Ministarstvo bi trebalo da se oglasi i povodom situacije da pojedini funkcioneri, poput Šapića, odbijaju da odgovaraju na pitanja novinara, dodao je Mirković.

Predsednik Upravnog odbora ANEM Veran Matić poručio je da hajka na novinare u Novom Sadu, pre svega na račun Ane Lalić i Dinka Gruhonjića, u najvećoj meri dolazi iz sfere politike i brutalna je bez obzira što su i pojedini političari, uključujući predsednika Aleksandra Vučića, to osudili.

Verbalna osuda pretnji sa jedne stranje, a sa druge strane snažna osuda političkih stavova naših kolega daju prostor za nastavak hajke. Ona dolazi iz parlamenta, iz izvršne vlasti, iz vladajuće stranke, iz lokalnih vlasti i daje vetar u leđa ljudima sklonim nasilju, upozorio je Matić.

Govoreći o prošlonedeljnom sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara s resornim ministrom Mihailom Jovanovićem, Matić je rekao da su ministru preneli revolt zbog činjenice da od juna prošle godine nisu imali sastanak u tom formatu i da je nedopustivo da nisu usledile osude pretnji i nasilja nad novinarima.

ANEM je predstavio na konerenciji i „Leksikon lepo upakovanih pretnji“ kao pokušaj da se izmeni Krivični zakonik koji sada usko tumači pretnje novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari