U Aranđelovcu 13 devojaka "zbog ljubavi" pobeglo od kuće 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Prve nedelje 1939. godine gradove Kraljevine Jugoslavije obeležile su humanitarne akcije. Od žandarma do članova kraljevske porodice, svi su učestvovali u darivanju ugroženih. Ipak, Aranđelovac se u dnevnom listu Pravda našao zbog čestih slučajeva odbeglih zaljubljenih parova.

U Aranđelovcu 13 devojaka "zbog ljubavi" pobeglo od kuće 2Beogradski policajci su na današnji dan, pre tačno osamdeset godina, iznenadili sirotinju prestonice, Zemuna i Pančeva. Oni su, kako piše list Vreme, dan ranije toplo molili građane za prilog koji će ići u korist siromašnih.

„Pokazalo se da su oni na visokim položajima pa do običnih žandarma i saobraćajaca, ljudi koji imaju socijalnog smisla i mogu da razumeju patnje drugih“, navodi Vreme.

U tekstu se ističe da je moralni i materijalni uspeh prevazišao sva očekivanja policijaca.U Aranđelovcu 13 devojaka "zbog ljubavi" pobeglo od kuće 3

I to nije jedina humanitarna akcija o kojoj izveštava ovaj list. Najveća humanitarna aktivnost u januru tada je bila Zimska pomoć pod pokroviteljstvom knjeginje Olge. A u prvoj nedelji 1939. ugroženima je razdeljeno dve stotine paketa sa namirnicama.

Žurno spremalo za proslavu Božića, a neizbežno u svakoj kući, kako sada tako i pre osamdeset godina, bio je Badnjak. Te je tako Vreme prenelo naredbu komandanta Beograda o nošenju Badnjaka.

Badnjak namenjen kralju, biće osečen na Avali a ukrašen na Košutnjaku, navodi se u naredbi a potom će se uneti u Dvor. U tekstu se ističe da je „zabranjeno pucanje uopšte, kako pri odlasku za badnjak tako i pri donošenju badnjaka“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U Aranđelovcu 13 devojaka "zbog ljubavi" pobeglo od kuće 4Aranđelovac je zabeležio 13 bekstvo devojaka za voljenim momcima u poslednjih nekoliko meseci, piše jugoslovenski list Pravda. Vest naslovljena sam “Romantično bekstvo mladog hotelijera i lepe Aranđelovčanke” donosi priču o bekstvu Katice Kaluđerović iz te varošice i nešto starijeg hotelijera Vitomira Savića.

U poslednje vreme, kako piše Pravda, roditelji su primetili da je Katica zamišljena i tužna. Tek što je mesec ipo dana znala Vitomira, inače ugostitelja i zakupca hotela „Srpski kralj“, mlada devojka tajno se sastajala s njim sporednim ulicama Aranđelovca.

U novogodišnjoj noći mladi par se iz hotela “Srpski kralj” tajno uputio za Mladenovac, a zatim vozom ka Beogradu. Nakon četiri dana tokom kojih njihova porodica o ovom paru nije čula novosti, oni su se vratili u svoj grad.

Tu je i vest iz sveta, tačnije iz Los Anđelesa.

Dve stotine filmsih glumaca našlo se u opasnosti dok su na terenu snimali film. Naime požar u šumama Kalifornije još nije ugašen, piše Pravda. Kako se navodi ovo je jedna od najvećih katastrofa koja je do sad zadesila tu američku državu. Uništeno je na stotine imanja, a pred plamenom visine preko 25 metara vatrogasci su nemoćni, ekipa na snimanju jednog filma jedva se izvukla iz požarom zahvaćene teritorije, navodi Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari