U Bačkoj Topoli udvostručen broj prijava porodičnog i partnerskog nasilja 1Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

U Bačkoj Topoli je udvistruen broj prijava porodičnog i partnerskog nasilja sa 27 – koliko ih je bilo 2021. godine, na 63 – koliko je bilo 2022. godine, navodi se u godišnjem izveštaju o radu Centra za socijalni rad te opštine.

Nasilje su većinom prijavljivale žene, a počinioci su mahom njihovi partneri u alkoholisanom stanju, a u sedam slučajeva nasilje je bilo prijavljeno i nad maloletnom decom.

Nasilje nad muškarcima najčešće vrše drugi muškarci, a u dva slučaja žene.

Prijavljenim nasilnicima policijski službenici izrekli su ukupno 56 hitnih mera u 2022. godini.

Usluga porodičnog savetovališta, koja je dostupna na madjarskom i srpskom jeziku, pružena je bila za 74 korisnika, putem individualnog, partnerskog ili porodičnog savetovanja.

S obzirom na to da u opštini nije dostupna besplatna pravna pomoć, Centar za socijalni rad je pružao i ovu vrstu usluge, koju su tražila 52 korisnika novčane socijalne pomoći.

Ukupan broj korisnika usluga Centra za socijalni rad u ovoj opštini u 2022. godini bio je 3.623 što je blizu 15 odsto stanovništva.

U strukturi korisnika socijalne zaštite, najviše je odraslih lica, 1.877, među kojima najviše žena od 26 do 64 godine u 1.100 slučajeva, i to iz gradskih sredina. Najzastupljenija mera je bila iz domena materijalnih davanja tj. dodeljivanja novčane socijalne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari