Jaka kiša, praćena olujnim vetrom i gradom, zahvatila je u utorak kasno po podne područje Bajine Bašte i delove Užica. Još nema procena o materijalnoj šteti jer komisije i štabovi za vanredne situacije prikupljaju podatke o tome.


Dejan Mlađenović, zamenik predsednika opštine Bajina Bašta, ocenio je za Danas da prve procene ukazuju na to da je tu varošicu zadesila elementarna nepogoda, te da je pod vodom oko 3.000 kvadratnih metara stambenog prostora u samom gradu i da je oko desetak porodica noć provelo van svojih kuća. On je dodao da su građanima Bajine Bašte pomogle vatrogasne jedinice iz tog grada i Užica tako što su ispumpavale vodu iz poplavljenih kuća i poslovnih prostora.

– Poplavljen je centar grada, veliki broj lokala kao i kuće u prigradskim naseljima, a najgore je u Ulici Dragoljuba Bešlića i poprečnim ulicama u kojima su poplavljena dvorišta i podrumi stambenih kuća. Slično je i u Tarskoj ulicu, gde nije rešen problem kanalizacije, pa su se izlile fekalije – rekao je za Danas Mlađenović dodavši da još nisu kompletirani izveštaji o šteti jer se očekuju podaci iz seoskog područja.

– To što nas je zadesilo u utorak po podne zaista ima obrise elementarne nepogode. Zasedao je Štab za vanredne situacije i formirana je komisija koja bi trebalo da prikupi sve informacije i proceni nastalu štetu – dodao je Mlađenović i istakao da su komunalne ekipe na terenu i da uklanjaju posledice nevremena, te da stručnjaci Zavoda za javno zdravlja iz Užica kontrolišu ispravnost vode za piće i dezinfikuju objekte koji su bili poplavljeni.

Nevreme je zahvatilo i šire područje Užica, ali šteta je znatno manja. Gradskim ulicama slivali su se potoci kišnice zbog čega je saobraćaj u gradu bio veoma otežan.

– U pojedinim delovima grada pokrenula su se klizišta, uništeno je nekoliko potpornih zidova, a u Ulici Đure Đakovića oštećeno je i nekoliko stambenih objekata. Ekipe komunalnih preduzeća bile su na terenu i uklonile nanose s kolovoza, tako da je saobraćaj u gradu normalizovan – rekao je Zoran Milojević, načelnik Štaba za vanredne situacije, dodavši da ni u Užicu još nije utvrđena materijalna šteta koja je, kako je rekao, pričinjena i na poljoprivrednom zemljištu, posebno u malinjacima.

Učestalo atmosfersko pražnjenje izazvalo je kvar na jednom od dva glavna transformatora u naselju Pora, pa je celo Užice bilo bez električne energije, ali su ekipe Elektrodistribucije brzo reagovale i nakon pola sata otklonile kvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari