U Banatu se okupio veći broj grlica koje se ne smeju loviti 1Foto: Nenad Mihajlović DZPPS

Nakon što je prošle godine uveden privremeni lovostaj na grlice, koji traje do sredine avgusta 2024. godine, i tokom kojeg se grlice ne sme loviti, na području Banata pojavio se veći broj grlica.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da se propisi moraju poštovati i da se jedino tako populacija grlica neće smanjivati.

Kako navode, zabrana lova uticala je da se na nekim lokalitetima u Banatu prethodnih dana okupi veći broj grlica koje su tražile hranu i bezbednost tokom seobe.

Oni podsećaju da grlice nestaju iz Evrope i da je u poslednjih 30 godina, njihova populacija opala je za 80 odsto. Jedan od glavnih razloga je lov i krivolov, posebno tokom naporne seobe.

Inače, prošle godine Srbija je uvela privremenu zabranu lova na grlicu, jarebicu i prepelicu, a izmene Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači sporazumno su doneli ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministarka zaštite životne sredine.

Privremena zabrana lova uvodena je i za jarebicu i ona će trajati sve do 14. oktobra 2024. godine, odnosno tri lovne sezone. Od 2022. godine lovna sezona na prepelice biće skraćena i trajaće od 15.08. do 30.septembra 2022. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari