U Belom Blatu završena ovogodišnja žetva trske 1Foto: Nadica Jakovljev

U Banatu postoji i jedna žetva koja se završava krajem aprila. Pre desetak dana, naime, završena je ovogodišnja žetva trske u Belom Blatu, selu nadomak Zrenjanina.

Ovo je selo poznato po proizvodima od trske a u selu postoji nekoliko radionica za izradu štukatura. Najveća je „Jedinstvo“, nekadašnje društveno a sada privatno preduzeće koje gotovo kompletnu proizvodnju izveze u Nemačku i Austriju.

Žetva ili sečenje trske u ritu počinje decembra i kada su vremenski uslovi dobri, završi se do marta. Kako već godinama nema ciče zime, žetva se produžila do kraja aprila.

Trska se seče u ritu i dovozi do pogona u kom se vrši klasiranje. Zatim se seče u određenim dimenzijama. Kada je odvojena ona koja se može dalje prerađivati, na red dolaze uglavnom žene. Na specijalnim mašinama od trske se prvo pravi štukatur.

Kasnije, u letnjim mesecima i table od trske koje služe kao izolacioni materijal.

Sve što se proizvede odlazi za poznatog kupca u Nemačku i Austriju, gde se trska kao građevinski i izolacioni materijal i dalje veoma ceni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.