U Beogradu obeležen Svetski dan prve pomoći 1Foto: FoNet/Beoinfo

Povodom Svetskog dana prve pomoći pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas u Beogradu takmičenju volontera Crvenog krsta iz 10 gradskih opština, označivši početak kampanje za pružanje prve pomoći pri naglom srčanom zastoju, nazvane „Kada je život u tvojim rukama“.

Mladenović je izjavio da je pravi trenutak za predlog da prva pomoć postane deo osnovnog obrazovanja, saopštio je Beoinfo.

„Uloga volontera Crvenog krsta može da bude velika, jer znanje najbolje prenose vršnjaci. Takođe u sistemu obrazovanja moramo imati i oblasti koje se tiču bezbednosti, odnosno opasnosnosti od rizika tokom vanrednih situacija“, poručio je Mladenović i dodao da su minulih godina učestale vanredne situacije izazvane vremenskim uslovima, a i da je u toku epidemija kovida.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović naglasio je da je „spasavanje života najveći dar“ koji nekome može da se dogodi i da je potrebno biti spreman za takav izazov.

On je istakao da se kampanja edukacije građana za pružanje prve pomoći kod naglog srčanog zastoja u vreme pandemije korona virusa pokazala kao neophodna i da će se akcija sprovoditi u saradnji sa mnogim partnerima, uz posebno angažovanje Olimpijskog komiteta Srbije.

Promoter kampanje je proslavljeni košarkaš Boban Marjanović, javio je Beoinfo.

„Lep je osećaj kada nekom pognemo da pređe ulicu, a posebno kada smo osposobljeni da nekom spasemo život. Iz tog razloga sam i ja marljivo učio prvu pomoć, jer se takve stvari dešavaju i na sportskim terenima“, rekao je Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari