U Beogradu održana Međunarodna konferencija o održivom razvoju i tehnologijama 1Foto: Univerziteta "Union - Nikola Tesla"

Na Univerzitetu „Union-Nikola Tesla“ u Beogradu danas je održana Međunarodna konferencija o održivom razvoju i tehnologijama.

Cilj konferencije bio je promovisanje održive zajednice, kroz koncept razvoja održivih gradova, očuvanja životne sredine i prirodnih resursa i težnje ka cirkularnoj ekonomiji kao savremenom i bezbednosnog razvoju.

U uvodnom obraćanju rektor Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ Nebojša Zakić rekao je da je važno da se o temi poput očuvanja životne sredine govori i u naučnoj zajednici Srbije.

Naglasio je i da Univerzitet, na kome je rektor, upravo organizovanjem ovakvih konferencija želi da da svoj naučni doprinos ovoj aktuelnoj temi.

Profesor Beniamino Murgante iz Italije prezentovao je svoj naučni rad apostorfirajući iskustava o neodgovarajućem korišćenju obnovlјivih izvora energije i njenom korelacijom sa niskom proizvodnjom energije.

Posebno je naglasio da je ovo izuzetno važna tema imajući u vidu rat u Ukrajini i veliki strah u Evropi od nedostatka energenata. Takođe, objasnio je i analitičke metode koje mogu da simuliraju moguće scenarije za pobolјšanje kvaliteta investicija u zaštiti životne sredine.

Jedan od učesnika konferencije je bila i arhitekta Mabel Miranda iz Francuske.

Ona je govorila o mogućnostima rekonstrukcije starih aerodroma i poboljšanju njihovih performansi kroz povezivanje postojećeg pejzaža, očuvanju otvorene zelene površine, uključivanje zelene površine u okviru terminala kao uređaja protiv zagađenja.

Ona je istakla značaj ovih površina zbog njihovog doprinosa smanjenju toplote, odsjaj, mogućeg sakupljanja vode, buke i smanjenja zagađenja.

Time će identitet aerodromske hale biti održan, ukazala je ona, i time istovremeno ponovo osmišlјen kako bi se prenela ekološka poruka zajedno sa obnovlјenim i efikasnijim objektom.

Koncept ove međunarodnu konferencije je da se tema sagleda iz tri naučna aspekta, odnosno kroz monitoring i razvoj novih metoda za poboljšanje kvaliteta životne sredine, zatim kroz sagledavanje mogućnosti održive gradnje, arhitekture i urbanizma, kao i sa aspekta težnje ka zelenoj ekonomiji i preduzetništvu.

Međunarodnu konferenciju podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministaratvo građevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari