U Beogradu u petak protest zbog nedavnih napada na LGBT osobe 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Grupa nevladinih organizacija (NVO) najavila je da će u petak, 3. marta organizovati protest u beogradskom parku Manjež zbog kako su naveli, nasilja nad LGBT zajednicom.

Oni su u saopštenju naveli da su u Beogradu prethodnih dana, „u dva brutalna napada motivisana mržnjom prema LGBT zajednici“, povređena četvorica mladića.

„U noći između 27. i 28. februara u parku Manjež je izboden nožem U.G. dok su dan ranije pripadnici obezbeđenja jednog beogradskog kluba naneli telesne povrede N.V. Kako se nasilje povećava, a institucije zatvaraju oči pred nasiljem nad našom zajednicom, u petak ćemo organizovati protest pod nazivom ‘Mržnja ubija“, stoji u saopštenju.

Organizacije su najavile da će sa protesta zatražiti da odgovorni za te napade budu identifikovani i adekvatno kažnjeni ali i hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem.

„Prema podacima udruženja Da se zna!, skoro 90 odsto žrtava homofobičnih i transfobičnih incidenata prijavljenih nadležnim organima nema nikakve informacije o slučajevima koje su prijavili. LGBT+ osobe koje su pretrpele nasilje su po pravilu izložene sekundarnoj viktimizaciji, a ovakvi slučajevi retko rezultiraju pokretanjem sudskih postupaka“, piše u saopštenju.

Protest će organizovati udruženja Da se zna!, Izađi, Potent, Beograd Prajd, Talas, Labris i Civil Right Defenders.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari