U Čačku danas vazduh jako zagađen, Beograd četvrti na listi glavnih gradova 1Foto: Beta/Emil Vaš

Vazduh na teritoriji Beograda jutros je jako zagađen, navodi se na portalu Beoeko koji prati kvalitet vazduha. Od 14 mernih stanica, na čak 11 vazduh je ocenjen kao jako zagađen, dok je na preostale tri okarakterisan kao zagađen.

Kako je prikazano na stranici IQAir, Beograd se danas nalazi na četvrtom mestu po zagađenosti u odnosu na ostale glavne gradove širom sveta.

U Čačku danas vazduh jako zagađen, Beograd četvrti na listi glavnih gradova 2
Foto: Beoeko

Ipak, Čačak je danas najzagađeniji grad u Srbiji, koji je obeležen ljubičastom bojom, koja označava da je vazduh u tom gradu veoma nezdrav.

Pored Čačka i Beograda, među najzagađenijim gradovima u Srbiji danas su i Novi Pazar, Vranje, Užice, Gornji Milanovac, Niš i Paraćin.

U Čačku danas vazduh jako zagađen, Beograd četvrti na listi glavnih gradova 3
Foto: Screenshot

Jako zagađen vazduh, kako smatraju stručnjaci, može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe kod ljudi. Mogu se očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) populacije.

Preporuka za celokupnu populaciju su: Izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari