Demokratska stranka Srbije obeležiće danas 15 godina postojanja. Stranku je osnovao Vojislav Koštunica sa grupom sledbenika koja se, kao posebna grupa „Krilo DS za DEPOS“ (Demokratski pokret za Srbiju), u proleće 1992. izdvojila iz Demokratske stranke. Sredinom naredne godine DSS se povukla iz DEPOS-a.

Demokratska stranka Srbije obeležiće danas 15 godina postojanja. Stranku je osnovao Vojislav Koštunica sa grupom sledbenika koja se, kao posebna grupa „Krilo DS za DEPOS“ (Demokratski pokret za Srbiju), u proleće 1992. izdvojila iz Demokratske stranke. Sredinom naredne godine DSS se povukla iz DEPOS-a. Vojislav Koštunica je predsednik DSS od osnivanja.
Prema izvorima stranke, DSS ima oko 60.000 članova i 180 opštinskih odbora. Ozbiljniji potres stranka je imala u prvoj polovini 1997. kada je grupa članova, među kojima i potpredsednik Vladan Batić, napustila stranku i osnovala Demohrišćansku stranku Srbije.
DSS je učestvovala na svim parlamentarnim i saveznim izborima, osim saveznih u decembru 1992. i republičkih u septembru 1997. koje je bojkotovala kao i većina opozicionih stranaka u Srbiji. Najbolji rezultat DSS je ostvarila na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, u decembru 2003. na koje je izašla samostalno i osvojila 53 poslanička mandata u Skušptini Srbije. Na parlamentarne izbore u januaru ove godine DSS je izašla u koaliciji sa NS, a od osvojenih 47, njoj su pripala 33 poslanička mandata.
Beograd – Sektor za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstvo odbrane i Zadužbina „Kralj Petar Prvi Karađorđević“ iz Topole obeležiće danas 190. godišnjicu smrti vožda Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa u 11.30 časova u crkvi Sveti Đorđe na Oplencu u Topoli, saopštilo je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.
Kraj sarkofaga proslavljenog vojskovođe biće položeni venci i odate visoke državne i vojne počasti. Vence će položiti izaslanik predsednika Republike Srbije, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, visoke delegacije Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, opštine Topola, Aleksandar Karađorđević, kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari