Dvoje pripadnika tzv. saobraćajne mafije negiralo je juče pred Specijalnim sudom da su krivi i da su članovi organizovane kriminalne grupe. Pripadnici „saobraćajne mafije“ optuženi su za falsifikovanje zapisnika o uviđaju saobraćajnih nesreća koje se nisu dogodile, pa su na taj način od osiguravajućih kompanija naplaćivali novac.

Dvoje pripadnika tzv. saobraćajne mafije negiralo je juče pred Specijalnim sudom da su krivi i da su članovi organizovane kriminalne grupe. Pripadnici „saobraćajne mafije“ optuženi su za falsifikovanje zapisnika o uviđaju saobraćajnih nesreća koje se nisu dogodile, pa su na taj način od osiguravajućih kompanija naplaćivali novac. Optužena Nada Popović rekla je da na njen račun jeste uplaćeno 960.000 dinara, dobijenih od naplate štete od osiguranja, ali je navela da ona nije znala da vrši krivično delo. Novac je uplatio njen zet, prvooptuženi Slobodan Knežić, i on ju je zamolio da na njen račun u Panonskoj banci uplati novac, nakon čega ga je ona u nekoliko rata podigla i predala njemu. Optuženi Milenko Berić, sudski veštak, rekao je da su mu dvojica optuženih doneli dokumentaciju u kojoj su bili zapisnik sa uviđaja saobraćajne nesreće i fotografije oštećenih vozila. Prema toj dokumentaciji, koju su mu doneli Knežić i Arsen Žuža, on je vršio procenu štete. „Nisam znao da će se to upotrebiti za zloupotrebu naplate osiguranja“, kazao je Berić.
Beograd – Viktimološko društvo Srbije (VDS) pozvalo je juče Vladu Srbije da uvrsti u prioritete donošenje strategije za bavljenje ratnim i političkim zločinima počinjenim u nedavnoj prošlosti. U saopštenju povodom dvogodišnjice osnivanja Zajedničke akcije za istinu i pomirenje, koju čine 35 nevladinih organizacija i pojedinci, navodi se da bi u državnoj strategiji centralno mesto morala imati osuda svakog zločina, uključujući i one koje su počinili građani Srbije. „To naročito podrazumeva doslednost u krivičnom gonjenju i moralnoj osudi počinjenih zločina, sistematsku i adekvatnu podršku žrtvama, ali i propisivanje i doslednu primenu sankcija za veličanje, opravdavanje ili poricanje teških zločina“, dodaje se u saopštenju.
Beograd – Prvo ročište povodom rehabilitacije Slobodana Jovanovića održano je juče pred tročlanim većem Okružnog suda u Beogradu, a podnosioci zahteva biće obavešteni o konačnoj sudskoj odluci pismenim putem. Rehabilitaciju Slobodana Jovanovića, jednog od vodećih srpskih pravnika i intelektualaca, zatražili su Srpska liberalna stranka, Advokatska komora, Omladina DSS, Udruženje književnika Srbije… Vojno veće Vrhovnog suda FNR Jugoslavije je 15. jula 1946. Slobodana Jovanovića oglasilo krivim za ratni zločin i saradnju sa okupatorom i u odsustvu osudilo na 20 godina zatvora, bez prava na žalbu. Podnosioci zahteva za rehabilitaciju naveli su da je donošenje rehabilitujuće presude „izuzetno značajna istorijska odluka koja treba da spere ljagu nanetu velikanu srpske političke, pravne i naučne misli“. Jovanović je bio predsednik Srpske kraljevske akademije i rektor Beogradskog univerziteta, a čitav Drugi svetski rat proveo je u izgnanstvu u Londonu, gde je preminuo u poznoj starosti.
Srbobran – Predsednik opštine Srbobran Branko Gajin, član Demokratske stranke Srbije nastaviće da obavlja ovu funkciju, jer je na nedeljnom izjašnjavanju građana protiv njegovog opoziva glasalo 67,60 odsto, ili 3.942 birača. Na izjašnjavanje o inicijativi za smenjivanje predsednika opštine izašla su 5.942 birača, ili 42,61 odsto od ukupno 13.944 upisanih u birački spisak. Inicijativu za smenjivanje Gajina pokrenula je u maju Srpska radikalna stranka, navodeći da je nezadovoljna brzinom razvoja, investicijama i načinom trošenja opštinskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari