U Evropi se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 1Foto: FoNet/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen u znak sećanja na početak stvaranja Evropske unije (EU), i ove godine biće obeležen brojnim manifestacijama u Srbiji.

Delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položile su povodom Dana pobede nad fašizmom vence na Spomenik oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, na Spomenik sovjetskom vojniku na Groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu počiva 1.395 boraca Narodnooslobodilačke armije Jugoslavije i 818 pripadnika Crvene armije, koji su zajedno dali živote boreći se za oslobođenje Beograda.

Dan pobede obeležava se kao sećanje na dan kada je pre 76 godina izvojevana pobeda nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a prilika je da se oda pošta svim herojima borbe za slobodu.

U Evropi se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 2
Foto: MOD

Povodom Dana pobede, odata je pošta i herojima sovjetske Rusije koji su tragično stradali 1964. godine, dolazeći na obeležavanje dvadesetogodišnjice oslobađanja Beograda, a u čiju čast je podignut Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Nakon šestogodišnjeg oružanog sukoba, koji je počeo 1. septembra 1939. godine napadom nacističke Nemačke na Poljsku, Drugi svetski rat na evropskim prostorima okončan je 9. maja 1945. godine stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružane sile Trećeg rajha.

Delegacija SPS-a položila venac narodnim herojima na Kalemegdanu

U Evropi se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 9
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Delegacija Socijalističke partije Srbije (SPS) danas je, u znak sećanja na žrtve fašizma, položila venac i odala počast narodnim herojima na Kalemegdanu povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili potpredsednik GO SPS Branko Ružić, predsednik IO GO Vladan Zagrađanin, direktor stručne službe Đorđe Čabarkapa i predsednik Socijalističke omladine Srbije Uglješa Marković.

Zagrađanin je rekao da je srpski narod u antifaštističkoj borbi podneo jednu od najvećih žrtava u odbrani evropskih vrednosti i učestvovao u pobedi nad najvećim zlom XX veka.

„Sudbina našeg naroda je ponovo bila na ivici gubilišta, ali zahvaljujući junaštvu i hrabrosti naših predaka mi danas imamo svoj indentitet. Ne smemo dozvoliti da istorija bude zaboravljena kako bi budućnost počivala na čvrstim temeljima“, rekao je Zagrađanin.

Ružić je rekao da je vrednosni sistem, za koji su položili svoje živote narodni heroji Ivan Milutinović,
Đuro Đaković, Ivo Lola Ribar i Moša Pijade večan, i svaki pokušaj povampirenja fašizma će uvek biti osuđen na neuspeh.

„Evropski politički, bezbednosni, društveni i privredni ambijent je utemeljen upravo na ovim vrednosnim odrednicama“, istakao je Ružić.

Vulin, Popović, Bocan Harčenko i Vesić položili vence na spomen ploču Crvenoarmejcima na Trgu Republike

Veliki i moćniji od nas su imali pravo da pogreše, ali su Srbi i Rusi uvek bili i jesu na pravoj strani sveta, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom, kome su pristustvovali i ministar Nenad Popović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vulin, Popović, Bocan Harčenko i Vesić su manifestaciju povodom 76. godišnjice od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu otvorili polaganjem venaca na spomen ploču Crvenoarmejcima na Trgu Republike.

Vulin je, čestitajući Dan pobede, poručio da su veliki i moćniji od nas imali priliku da pogreše i stanu na stranu zla, ali da srpski i ruski narod nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta, i da sa te strane, na koju su nas stavili naši preci, nećemo da odemo.

„Pokušava se decenijama unazad da se izvrši revizija rezultata Drugog svetskog rata, razbijene su i uništene zemlje pobednice, a poražene zemlje su se ujedinile, decenijama pokušavaju da nam objasne da smo suviše mali da budemo nezavisni i da treba da slušamo, i da kao 1941. godine pognemo glavu pred moćnijima od sebe – decenijama pokušavaju ,ali nisu i neće uspeti“, poručio je Vulin.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da je odupiranje reviziji i izopačavanju istorije plemenit i važan zadatak, jer „mnogo toga liči na događaje uoči Drugog svetskog rata“.

„Ima i sada razmišljanja o planovima agresija, i gajenja ideologije isključivosti, i danas se suočavamo sa jednostranim poništavanjem sporazuma koji obezbeđuju stabilnost i ravnotežu u Evropi i svetu“, rekao je Bocan Harčenko.

Dodao da je zato važna ruska „borba rame uz rame“ sa Srbijom, u međunarodnim institucijama i bilateralno, kako bi se očuvala kultura sećanja i pamćenja kao i tekovine zajedničke pobede.

Bocan Harčenko uručio je ministru za inovacije i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću spomen medalju povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, koju mu je ruski predsednik Vladimir Putin dodelio za pružanje „posebnog doprinosa u patriotskom obrazovanju građana i unapređenju položaja veterana.

Popović je takođe upozorio na pokušaje falsifikovanja istorije.

„Žrtve se predstavljaju dželatima, a dželati žrtvama. To im dopustiti nećemo jer istorija je samo jedna, i ona kaže – Srbija i Rusija su pobedile u Drugom svetskom ratu, oslobodile Evropu i bile su na strani pravde, a svega toga ne bi bilo bez Božije pomoći, i zato ne možemo dozvoliti falsifikovanje istorije“, rekao je Popović.

On je ocenio da je Srbija danas ekonomski i vojno snažna, da želi mir ali da jača vojsku kako bi očuvala mir, i da više nikada neće dozvoliti neki novi Jasenovac, Jadovno ili „Oluju“.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da spomen ploča Crvenoarmejcima stoji na Trgu Republike pošto se najteža borba vodila upravo na tom mestu, gde su se zajedno sa partizanima borili za oslobođenje Beograda.

„Imamo pravo da slavimo pobedu, da je slavimo sa ponosom i da je slavimo zajedno sa našim ruskim prijateljima, a na putu smo da pobedimo još jedno zlo, a to je – korona“, poručio je Vesić.

Harčenko: Srbija i Rusija se zajedno odupiru pokušajima revizije istorije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je danas da su Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani tokom istorije, pa tako i u Drugom svetskom ratu, a zajedno su i sada u rešavanju plemenitog i veoma važnog zadatka odupiranja pokušajima revizije i izopačenja istorije.

Harčenko je danas povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom položio vence na Spomen ploču crvenoarmejcima na Trgu Republike u Beogradu zajedno sa srpskim ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem, ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem i direktorom Ruskog doma u Beogradu Jevgenijem Baranovim.

Harčenko je ocenio da je Dan pobede na fašizmom zajednički dan Srbije i Rusije, „sveti dan koji je od izvanrednog značaja, dan koji je preokrenuo istoriju i razvoj civilazije i odredio je unapred razvoj Evrope pa i cele zemaljske kugle za decenije i stoleća, a verujemo i radimo da to bude zauvek u onom pravom pravcu“.

On je istakao da je i ruski predsednik Vladimir Putin danas u Moskvi pre parade na Crvenom trgu posebno naglasio veliki značaj tekovina Dana pobede ali i zabrinutost što sada mnogo toga liči na ono što se dešavalo uoči Drugog svetskog rata.

„I sada ima razmišnjanja o planovima agresije, gajenje ideologije isključivosti. I sada se suočavamo sa jednostranim uništavanjem ugovora koji obezbeđuju stabilnost i ravnotežu u Evropi i celom svetu. Zato je naš zadatak danas da se borimo rame uz rame, kao što su se borili naši preci“, rekao je Harčenko obraćajući se sa svečane bine okupljenim građanima na glavnom beogradskom trgu.

On je istakao da će Rusija nastaviti bilateralne odnose sa Srbijom i zajedničke akcije u međunarodnim instucijama kako bi sačuvali sećanje i tekovine zajedničke pobede.

Harčenko je uručio ministru za inovacije i tehnološki razvoj Nenadu Popoviću jubilarnu medalju „75. godina od pobede u Velikom otadžbinskom ratu“.

Srpski i ruski muzičari održali su svečani koncert „Heroji žive“.

Delegacije Srbije i pet zemalja položile vence i odale počasti na Groblju oslobodilaca Beograda

Državna delegacija i ambasadori i predstavnici pet zemalja položili su danas vence povodom Dana pobeda nad fašizmom i odali počast vojnicima sahranjenim na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

U delegaciji Srbije koju je predvodila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević, bili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici SUBNOR-a Srbije i potomci.

Vence su položili ambasadori i predstavnici Rusije, Belorusije, Azerbejdžana, Кazahstana i Jermenije.

Кisić Tepavčević je izjavila da je Srbija podnela velike žrtve u Drugom svetskom ratu i da se danas obeležava veliki dan.

„I zato smo mi danas ovde, da kažemo veliko hvala i izrazimo večno poštovanje za sve koji su svoj život dali da bismo mi živeli u slobodi i miru. Neka im je večna slava i hvala“, rekla je ona.

Fabrici i Radojičić otvorili manifestaciju EU karavan

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić su, povodom 9. maja, Dana Evrope, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici simbolično otvorili manifestaciju EU karavan, i pozvali Beograđane da učestvuju u proslavi „dana radosti“ i rođenja onoga što EU danas predstavlja.

Fabrici je ocenio da je EU ideja mira, jednakosti i toleracije, i da o „divnoj priči“ koju širi najbolje svedoči izložba kraj Delijske česme, na kojoj su simbolično prikazane ključne oblasti saradnje sa Srbijom.

„Simbolično je predstavljena pomoć EU u zapošljavanju 200 lekara kao vid podrške u borbi protiv kovida, zatim pomoć Vrhovnom sudu u rešavanju više od milion starih slučajeva, tu su i ambulantna kola kao simbol pomoći zdravstvu, ali i traktor koji predstavlja pomoć EU srpskoj poljoprivredi“, rekao je Fabrici.

Podsetio je da interaktivna izložba u okviru EU karavana danas kreće iz Beograda, i da će tokom maja obići još deset gradova širom Srbije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je da ideja EU raste, razvija se i unapređuje, a da je teški periodi kroz koje prolazi samo čine još značajnijom.

U Evropi se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 15
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Naglasio je da je EU za Srbiju i Beograd do sada izdvojila ukupno četiri milijarde evra bespovratne pomoći, što je, kako je rekao, čini značajnim partnerom Srbije, a izdvojio je saradnju na aktuelnim projektima uz kredite evropskih banaka.

„Kada je reč o novoj dečijoj klinici, trenutno radimo na projektu za građevinsku dozvolu, kako bi buduća klinika bila po evropskim standardima, zatim tu je 35 miliona evra vredan projekat izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava, a tu je i rehabilitacija radi bolje energetske efikasnosti Biblioteke, Hitne pomoći i klinike i stacionara za lečenje studenata“, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da mu je drago što će EU karavan obići i druge gradove u Srbiji i da će tako do svih delova zemlje stići poruka saradnje koju on nosi, kako bi na putu evrointegracija Srbija i EU bile u sve boljim odnosima, i na kraju kako bi bio dostignut željeni cilj – članstvo Srbije u EU.

Manifestacija EU karavan, koja danas u Beogradu traje do 18 časova, obićiće Niš, Novi Sad, Valjevo, Užice, Negotin, Pirot, Subotica, Vršac, Kraljevo i Kragujevac.

Posetiocima se nude različite aktivnosti, pa uz interaktivnu izložbu na postamentima mogu da obiđu i punkt za štampanje majica i cegera, punkt za fotografisanje u virtuelnom okruženju EU prestonica, a mogu da otvore i „interaktivna vrata“ ka gradovima Evrope i da razgovaraju sa umetnicima iz ih gradova.

Kisić Tepavčević položila spomenik Neznanom junaku na Avali

U Evropi se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 18
Foto: FoNet/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao izaslanik predsednika Srbije, položila je danas, uz najviše državne i vojne počasti, venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

„Večna slava i hvala svima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije. Zahvaljujući vama, Srbija je slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. Živela Srbija!“, napisala je Kisić Tepavčević u spomen knjigu, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

Vulin položio vence na spomenike Rankoviću i Krcunu

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je danas povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, vence na spomenike „prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova“ Aleksandru Rankoviću i Slobodanu Peneziću Кrcunu Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz MUP-a.

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, slavi se u znak sećanja na dan kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Državni zvaničnici položili su danas vence i kod spomenika Neznanom junaku na Avali, na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali, kod spomen-ploče vojnicima Crvene armije na Trgu Republike, Spomeniku večne vatre i Spomeniku crvenoarmejcu.

Umetnički karavani, filmovi i druge manifestacije povodom Dana Evrope širom Srbije

Delegacija EU u Srbiji pripremila je, u saradnji sa DAH Teatrom, umetnički karavan „Evropa je ovde“ koji će od danas do 30. maja proći kroz 11 gradova Srbije.

EU delegacija i DAH Teatar povezaće umetnike i građane iz Evrope i sa stanovnicima Novog Sada, Niša, Subotice, Vršca, Pirota, Valjeva, Užica, Negotina, Kragujevca i Kraljeva.

Na trgovima tih 11 gradova biće postavljena vrata iza kojih će građane čekati umetnici iz evropskih gradova.

Prva vrata danas će biti otvorena u Beogradu, a umetnici će se smenjivati na svakih sat vremena, kako bi publika tokom dana mogla da zaviri u različite gradove EU i da se upozna sa njima.

U karavanu će učestvovati umetnici i umetničke trupe iz Danske, Francuske, Holandije, Irske, Nemačke, Austrije, Italije, Rumunije.

Među njima su međunarodna pozorišna grupa Teatar OM iz Danske, umetnički kolektiv Voa Polifonik iz Marseja, amsterdamska organizacija ZID Teatar, međunarodni centar za umetnost i ravnopravnost Smešing tajms iz Irske, narativni cirkus Jana Korb iz Nemačke, rumunsko pozorište Radu Stanca.

U parku Manjež, u ciklusu Bioskop na otvorenom, večeras će biti prikazan islandski film „Poslednji i prvi čovek“ (Last and the first man) iz 2020. godine, zasnovan na istoimenom naučno-fantastičnom romanu britanskog pisca Olafa Stapledona iz 1930. godine.

Film ukazuje i na evropski značaj spomenika nastalih na prostoru Balkana kao obeležje na Drugi svetski rat, ali ih iznova iščitava i postavlja na značajno mesto na evropskoj kulturnoj mapi, u kontekstu spomenika iz budućnosti.

Organizatori projekcija su Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Međunarodni evropski pokret (EMI), kao i prethodnih godina.

Zbog pandemije korona virusa većina njihovih aktivnosti biće onlajn, poput Kviza Foruma mladih i kampanje Zajedno za Evropu.

EPuS će večeras u parku Manjež imati i štand sa promotivnim materijalima koji će posetiocima pružiti više informacija o EU i njenoj istoriji i kulturi.

Proslava ovogodišnjeg Dana Evrope u Srbiji počela je sinoć svečanim prijemom koji je u Beogradu organizovao šef Delegacije EU Sem Fabrici.

Fabrici je rekao da je EU „i dalje nedvosmisleno posvećena“ Zapadnom Balkanu, da u evrointegracijama Srbije predstoji „još mnogo posla“, ali da je „budućnost Srbije u Uniji“.

„Znamo da postoje teškoće u vladavini prava, potrebno je normalizovati odnose u dijalogu s Prištinom, ali znamo da će Srbija imati sposobnosti da ispuni sve obaveze. Treba da računamo jedni na druge. Srbijo, Evropa računa na tebe“, kazao je ambasador Fabrici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje za pitanje Kosova, „način da zemlja postane uređena i uspešna“.

„Moramo još mnogo napora da uložimo u reforme, jer to našoj zemlji donosi boljitak. Posebno su važne reforme u oblasti vladavine prava kojima sada pristupamo, rekao bih, sa mnogo više odgovornosti. Nedavno sam se uverio da nismo imali dovoljno posvećen pristup rešavanju gorućih problema u oblasti vladavine prava“, kazao je Vučić.

Evropske zemlje danas slave Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Danas se navršava 76. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije.

U Beogradu će danas, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, biti održane i brojne manifestacije u organizaciji Grada Beograda, Fondacije „Besmrtni puk“ i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Rusija će danas održati tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj prikazuje svoja vojna dostignuća.

Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja na 9. maj 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope je ustanovljen u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave novi oblik saradnje koji bi rat među evropskim narodima učinio nezamislivim.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Milićević: Svakim obeležavanjem Dana pobede sa pijetetom se sećamo svih žrtava prema kojima imamo ogromnu obavezu

Predsednik poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Đorđe Milićević ocenio je danas da Dan pobede, 9. maj uvek treba da bude simbol mira i pobede dobra nad zlom, ali i dan kada sve strane sveta treba da se u ime sutrašnjice čovečanstva odreknu rata i stradanja nevinih ljudi i dece.

„A Srbija najbolje zna koliku je cenu platila za svoju slobodu“, rekao je Milićević, navodi se u saopštenju.

On je rekao da se u svakoj godini u kojoj obeležimo Dan pobede nad fašizmom sa pijetetom sećamo svih žrtava prema kojima imamo ogromnu obavezu, a to je da i danas čuvamo svoju slobodu, ali da ne dozvolimo da se rat ponovi.

On je rekao da je Srbija kao i u prvom i svim prethodnim ratovima u kojima se branila sloboda, dala svoj doprinos oslobađanju sveta od fašizma i nacizma, doprinos svetskom miru.

„Srbija je dala i ogromne žrtve za tu slobodu, od kojih su najstrašnija stradanja nekoliko stotina hiljada nedužnih civila, među kojima i preko 70.000 dece u ustaškim logorima smrti u NDH“, istakao je Milićević.

Zelenović: Boriti se svakog dana da građani vrate oduzeto pravo na slobodne izobre

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom da je potrebno svakog dana boriti se da građani Srbije vrate „oduzeto pravo na slobodne i poštene izbore“.

„To je temelj normalnog života i povratka snage institucijama koje će štititi jednakost svakog građanina pred zakonom i omogućiti svakome da se bori za svoje snove i svoj dobar život“, naveo je Zelenović u pisanoj izjavi.

Zelenović je naglasio da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i u čvrstom savezništvu sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Naša zemlja treba da pronađe snagu i razreši svoje strateške državne probleme, a pre svega da što pre dođe do rešenja pitanja Kosova i Metohije u svom najboljem državnom interesu“, istakao je on.

Ocenio je da svi „slobodoljubivi građani i istinska opozicija“, bez obzira na sve razlike, treba da na slobodan i uređen način da utvrde ko su narodni predstavnici u borbi za normalan zivot.

„Zato je Dan Evrope i Dan pobede, sećanje na pobedu nad najvećim zlom ljudske političke istorije, fašizmom, trenutak kada ponovo pozivamo sve stranke, pokrete, inicijative, postojeće i buduće grupe građana, koji ne pristaju na život pod lošom vlašću u Srbiji, da napravimo dogovor i organizujemo prethodne izbore i izađemo pred slobodne građane naše zemlje sa najboljim kandidatima i programima“, naglasio je on.

Ocenio je da će to biti „početak buđenja Srbije i njene demokratske snage“ i put da moć i volja građana savladaju autokratiju koja ju je okovala.

SSP povodom Dana pobede nad fašizmom: Setimo svih heroja i žrtava

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas povodom Dana pobede nad fašizmom da se građani moraju setiti svih heroja i žrtava koji su Srbiji i Evropi doneli slobodu od fašističkog jarma, zločina i smrti.

„I sad kad svedočimo o gaženju drugačijeg mišljenja, otimanju države, nasilju i užasnoj korupciji i kultu vođe, pamtimo snagu ljudi koji su odbranili slobodu i doneli pobedu uprkos svim preprekama i činjenici da se zlo nije odmah videlo kao zlo kod mnogih“, navela je SSP u saopštenju.

SSP je naglasila da uprkos tome što je zlo bilo snažno i moćno, snaga ideje i želja za slobodom su uvek pobednički i dodala da će „tako biti i sad“.

„Ponosni na dela predaka i snagu i vrednosti antifašizma, danas stojimo jednaki sa ostalim pobednicima u Drugom svetskom ratu, znajući da bez pobede nad fašizmom danas ne bi bilo ni slobode, ni demokratije, ni budućnosti za naš narod. Slava herojima i hvala. Smrt fašizmu“, dodala je SSP.

Ružić povodom Dana pobede: Večan je vrednosni sistem za koji su narodni heroji položili živote

Potpredsednik Socijalističe partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je danas da je večan vrednosni sistem za koji su narodni heroji Drugog svetskog rata „položili život“ i naglasio da će svaki pokušaj povampirenja fašizma uvek biti osuđen na neuspeh.

Delegacija SPS je danas u znak sećanja na žrtve fašizma, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu položila venac i odala počast na Kalemegdanu na mestu gde su sahranjeni narodni heroji Ivan Milutinović, Đuro Đaković, Ivo Lola Ribar i Moša Pijade.

„Evropski politički, bezbednosni, društveni i privredni ambijent je utemeljen upravo na ovim vrednosnim odrednicama“, istakao je Ružić nakon polaganja venaca, a prenela SPS.

SPS je saopštila da su sloboda i antifašizam dve najvažnije večne i neprolazne vrednosti utkane u biće srpskog naroda.

„Na oltar slobode, nezavisnosti i antifašizma, srpski narod položio je ogromne žrtve, time smo trajno zadobili ugled i poštovanje čitavog čovečanstva“, dodaje se u saopštenju.

Vesić: Srbija ima mnogo razloga da sa ponosom slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 24
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da Srbija ima mnogo razloga da sa ponosom slavi Dan pobede nad fašizmom jer je procentualno, posle Rusije, u Drugom svetskom ratu podnela najveći broj žtrava u odnosu na broj stanovnika.

Vesić je prilikom polaganja venaca na Spomenik večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u Spomen-parku oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu rekao da „revizije istorije nema i da je nemoguće pretvarati žrtve u dželate i dželate u žtrve“.

„Imamo razloga da slavimo pobedu nad fašizmom jer smo u toj velikoj svetskoj borbi bili na pravoj strani istorije. U toj borbi smo od strane fašista bili porušeni i planirani za uništenje, kao i ostali slovenski narodi. Zato je danas veliki dan za nas koji sa ponosom slavimo“, rekao je Vesić.

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je da je „ovo i dan kada se sećamo predaka koji su dali živote u Drugom svetskom ratu da bi mi danas živeli slobodno“, dodajući da treba da se borimo da „nikada njihova imena ne nestanu i da se svakog dana sećamo šta su uradili za nas“.

Direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov čestitao je svima Dan pobede nad fašizmom i rekao da je malo poznato da su se borbe u oslobođenom Berlinu 1945. godine „završile na dan kada su se ‘poklopili’ Đurđevdan i Vaksrs“.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, državni zvaničnici položiće vence i kod spomenika Neznanom junaku na Avali, na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali, i kod spomen-ploče vojnicima Crvene armije na Trgu Republike.

U Narodnom pozorištu će u 20.00 sati biti održana svečana akademija posvećena Danu pobede nad fašizmom kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PSG: EU predstavlja sve nacije Evrope, Srbiji je mesto u toj porodici naroda

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, da Evropska unija (EU) predstavlja sve nacije Evrope i da Srbiji pripada mesto u toj porodici naroda – geografski, istorijski i politički.

„Verujemo da upravo kroz proces evropskih integracija, koje nažalost sadašnje i prethodne srpske vlade nisu iskoristile da ojačaju institucionalni kapacitet, Srbija može da okonča tranziciju iz postkonfliktne, postkomunističke nacije, u modernu, demokratsku i uspešnu državu“, navodi PSG.

PSG podseća da je Šumanova deklaracija potpisana 9. maja, pet godina nakon Drugog svetskog rata, i postavila je temelje Zajednice za ugalj i čelik, koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju.

„Evropska unija je omogućila sedam decenija mira, ekonomskog rasta i prosperiteta za kontinent, predstavljajući i približavajući nam vrednosti kao što su demokratija, vladavina prava, ljudska i manjinska prava“, dodao je PSG.

LSV: Potrebna je nulta tolerancija prema fašistima i njihovim idejama

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas, povodom Dana pobede nad fašizmom, da se govor mržnje i pozivanje na etničku ili bilo koju drugu mržnju najstrože kažnjavaju i ocenila da se u Srbiji „zatvaraju oči pred širenjem fašističkih ideja“.

„Samo nulta tolerancija prema fašistima i fašističkim idejama dovešće nas do modernizacije našeg društva i države“, navela je LSV u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da je nedopustivo da se već godinama perfidno relativizuje antifašistička borba, i da je „neverovatno da država to dopušta“.

U saopštenju, LSV je upozorila da je užasno da se pripadnici kvislinških snaga izjednačavaju sa partizanskim oslobodilačkim pokretom, zločinci proglašavaju žrtvama, a prave žrtve odlaze u zaborav.

„Spomenici narodnim herojima propadaju. Osuđeni ratni zločinci nesmetano paradiraju na televizijskim kanalima i prenose svoje otrovne poruke. Negiraju se ratni zločini, a zločinci proglašavaju herojima“, navodi se u saopštenju.

LSV je ocenila da je od zapaljivog govora do zapaljene kuće veoma kratak put, dodajući „da smo to videli devedesetih godina 20. veka“.

Evropski pokret u Srbiji: Važno da Srbija nastavi putem integracija u EU

Evropski pokret u Srbiji danas je povodom 9. maja Dana Evrope ukazao da nakon više od sedam decenija evropska integracija prestavlja primer i uzor za čitavo čovečanstvo i da Srbija jeste i treba da bude deo tog procesa.

„Važno je da Srbija nastavi putem integracije u Evropsku uniju, kao ključnom strateškom nacionalnom cilju, od čije će uspešne realizacije zavisiti izgled društva i kvalitet života za generacije koje dolaze“, navodi Evropski pokret u Srbiji u saopštenju.

U saopštenju se pozdravljaju napori da se posle više godina zaostajanja obnovi dinamika pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, što će, kako se navodi, u najvećoj meri zavisiti od ubrzanja reformi u Srbiji, poštovanja vladavine prava, sveobuhvatnije borbe protiv korupcije, kao i poštovanja načela demokratije.

„Demokratska vladavina, koja nas vodi u Evropu, podrazumeva punu informisanost građana, poštovanje nadležnosti državnih institucija i načela podele vlasti, kao i poštovanje svih političkih i društvenih aktera, uključujući opoziciju, socijalne partnere, civilno društvo, stručnu zajednicu, medije i građanske pokrete, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na težak period kada je pandemija pogodila čitavo čovečanstvo i ukazuje da je taj period pokazao značaj solidranosti i uzajamne pomoći, što predstavlja suštinu ideje evropske integracije.

Navodi se da je Evropska unija na različite načine pomogla Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije.

Nastala prvenstveno kao mirovni projekat zasnovan na ekonomskim i socijalnim ciljevima, evropska integracija je istovremeno i način da se prevaziđu slepilo i uskogrudost nacionalizma i da se zajednički promovišu osnovne vrednosti moderne Evrope, naveo je u saopštenju Evropski pokret u Srbiji.

Na današnji dan pre 71 godine objavljena je Šumanova deklaracija kojom je najavljeno osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Evropske unije.

Evropa će na pitanje kako ići dalje pokušati da odgovori na jednogodišnjoj Konferenciji o budućnosti Evrope koja simbolično počinje danas, 9. maja.

Tokom konferencije će građani širom kontinenta imati priliku da učestvuju u procesu revizije evropskih politika i institucija sa željom da se Evropa prilagodi svetu koji se brzo i drastično menja.

Srbija pripada Evropi i sa njom deli istu budućnosti, navodi se u saopštenju i pozivaju građani Srbije da učestvuju u radu Konferencije o budućnosti EU.

SDPS: Dan pobede nad fašizmom najznačajniji datum u novijoj istoriji

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) saopštila je danas da je Dan pobede nad fašizmom najznačajniji datum u novijoj istoriji, i da zato sa ponosom podseća da je u vreme Drugog svetskog rata Srbija bila deo antifašističkog pokreta koji je „pobedio zlo koje je odnelo na desetine miliona žrtava“.

„Biti na pravoj strani istorije je nasleđe koje se čuva sa posebnom pažnjom i poštovanjem, a naša uloga u tom ratu vredna je sećanja na sve pale borce i borkinje, sećanja na pobede sa kojima smo osvojili slobodu i mir“, navodi SDPS.

SDPS podseća da Dan Evrope „simbolizuje mir i jedinstvo nakon razaranja Evrope u Drugom svetskom ratu od strane fašista“.

„To su temelji evropskih vrednosti o kojima se stalno govori i koje ne smemo zaboraviti ukoliko želimo da postanemo moderna evropska država. Deveti maj je zato važan dan, kao osnova koja predstavlja branu i otpor ideologijama koje vode u fašizam, ali i kao simbol ujedinjene Evrope“, navodi se u saopštenju.

GDF: Vučić deklarativno za EU, a u stvari antievropski opredeljen

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se samo deklarativno zalaže da Srbija postane deo Evropske unije, dok istovremeno svakodnevno pokazuje svoju „antievropsku doslednost“.

„Danas je Dan pobede i Dan Evrope. Predsednik Vučić kaže da je EU naša kuća. GDF bi taj stav rado pozdravio da ta Vučićeva izjava ne traje koliko i svečani prijem Delegacije EU u Srbiji“, naveo je Vuletić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Vučićeva odluka da ne prisustvuje paradi u Moskvi i da na Dan Evrope postupi potpuno antievropski jeste samo potvrda njegove vizije o „bezgrešnoj“ Srbiji iz ’90-tih godina 20. veka i o neprihvatanju suočavanja sa zločinima učinjenim u ime Srbije.

Dodao je da je Vučić pokazao svoju antievropsku doslednost jer danas, na Dan pobede, dodeljuje orden Karađorđeve zvezde prvog stepena austrijskom književniku Peteru Handkeu.

„Ovaj pisac je prema mnogim kritičarima i germanistima zaslužio Nobelovu nagradu za književnost, ali njegova angažovanost u prikazivanju i relatizovanju srpske strane u ratu u Bosni nesumnjivo nije u skladu sa evropskim vrednostima za koje bi Vučić trebalo da se zalaže, a nije ni u skladu sa izjavom datoj na prijemu kod gospodina (Sema) Fabricija, predstavnika EU u Srbiji“, naveo je Vuletić.

Vuletić je upitao i da prećutno odobravanje dodele ordena Handkeu od dela opozicionih partija, baš kao i svojevremena prećutna saglasnost sa Vučićevom čestitkom Handkeu prilikom dodele Nobelove nagrade rečima „sada Srbija ima dva Nobelovca“, predstavlja znak tihog slaganja sa odbranom poražene srpske politike ’90-tih.

„Tragično bi bilo da nam se na izborima sledeće godine ponovo dogodi Vučić ili Vučić u novom pojavnom obliku“, kazao je Vuletić.

EPuS: EU je na različite načine pomogla i Srbiji i zemljama regiona Zapadnog Balkana

Čuvamo, menjamo i unapređujemo Evropu i Evropsku uniju, jer i nakon više od sedam decenija, evropska integracija u svojim različitim vidovima predstavlja primer i uzor za čitavo čovečanstvo, a Srbija jeste i treba da bude deo tog procesa, saopštio je danas Evropski pokret u Srbiji povodom Dana Evrope.

Važno je da Srbija nastavi putem integracije u Evropsku uniju, kao ključnom strateškom nacionalnom cilju, od čije će uspešne realizacije zavisiti izgled društva i kvalitet života za generacije koje dolaze, ističe se u saopštenju.

EPuS pozdravlja napore da se, nakon više godina zaostajanja, obnovi dinamika pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, što će u najvećoj meri zavisiti od ubrzanja reformi u Srbiji, poštovanja vladavine prava, sveobuhvatnije borbe protiv korupcije, kao i poštovanja načela demokratije.

Evropska unija je na različite načine, od podsticaja istraživanjima i proizvodnji vakcina, medicinske i finansijske pomoći, kao i na druge načine pomogla i Srbiji i zemljama regiona Zapadnog Balkana da se bore sa ovom teškom tragedijom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.