U Francuskoj zaplenjeno 1.000 crnih udovica, tarantula, zmija, kornjača i dve otrovne žabe 1Foto: Miljko Stojanović/Danas

U Francuskoj je otkrivena mreža šverca zaštićenih vrsta egzotičnih životinja, a u akciji je zaplenjeno više od 1.000 paukova i gmizavaca, saopštilo je tužilaštvo u Strazburu.

 

Brojne zaštićene vrste koje su ilegalno držane, ponekad i na mestima „za smeštaj dece“, otkrivene su tokom 14 pretraga izvršenih na raznim mestima na teritoriji Francuske.

Otkriveno je 97 tarantula, 1.000 crnih udovica sa potencijalno smrtonosnim otrovom, kao i gmizavci (pet zmija boa i četiri pitona), 22 škorpije i kornjače i dve otrovne žabe.

Istražitelji su otkrili da su četiri osobe koje žive na istoku Francuske redovno putovale u Gvajanu, francusku teritoriju u Južnoj Americi i u strane zemlje da traže pauke i gmizavce da bi ih preprodavali.

Procenjuje se da je ta mreža trgovaca ovakvom nezakonitom trgovinom zaradila značajnu sumu novca.

Osumnjeniči su pod sudskim nadzorom, a suđenje će biti održano u septembru. Nekim kupcima egzotičnih životinja su takođe poslati pozivi na sudsko ročište, dodalo je tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari