U Gradišci obeležena 24. godišnjica stradanja Srba u akciji "Bljesak" 1Foto: RTRS

U Gradišci je danas obeležena 24. godišnjica stradanja i egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, tokom hrvatske vojne akcije „Bljesak“.

Vence su kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vence su položilii članovi porodica srpskih žrtava, predstavnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza”, Boračke organizacije RS i gradske uprave Gradiška.

Potom su sa mosta mosta u Savu spušteni venci i cveće.

Dodik je u svom obraćanju posle pomena rekao da su Srbi „najveći stradalnici prošlog veka, a da je akcija hrvatske vojske “Bljesak” bila završna operacija protiv Srba, koji su gotovo očišćeni sa teritorije Hrvatske.

„Na kraju prošlog veka desilo se stradanje i etničko čišćenje Srba na prostoru Hrvatske i Federacije BiH. Nažalost, ni danas ne prestaje pristisak na život i srpski nacionalni identitet“. ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ovaj vek treba da bude vek integracije Srba, „koji moraju jasno da izađu sa programom nacionalne i državne integracije i ne prihvate sve ono što dolazi sa Zapada, odakle su dolazila najveća srpska stradanja“.

Dodik je istakao da je važno jačati Republiku Srpsku i Srbiju, da nesmetano sarađuju na svim pitanjima.

Na području zapadne Slavonije je do 1995. godine i akcije „Bljesak“, živelo oko 15.000 Srba.

Ta oblast bila je pod zaštitom UN.

Prema podacima Inforaciono.dokumentacionog centra „Veritas“, medju 283 poginulih Srba tokom „Bljeska“, bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni.

Za ubijanje i proterivanje Srba u akciji “Bljesak” hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

Parastos u Crkvi Svetog Marka za stradale

Za stradale u vojnoj akciji „Bljesak“ održan je parastos u Crkvi Svetog Marka.

Za Dušanku Kojić, još uvek su sveža sećanja na dan kada je pre 24 godine morala da napusti Okučane.

„Meni je muž poginuo 1. maja, a ja sam krenula 2. maja iz Okučana u Bosnu. Tamo sam se našla sa decom i došla u Srbiju… Nismo ga još pronašli, 24 godine tragamo, ne znamo mu ni gde je, ni gde su mu kosti“, priča.

Udruženja koje okupljaju porodice nastradalih i dalje, kako kažu, traže pravdu.

„Mi smo došli da saosećamo sa porodicama i da im kažemo da nam je žao što 24 godine nakon te akcije nismo uspeli ni malo pravde da dobijemo za te žrtve. U današnjoj akciji ubijeno je 283 lica srpske nacionalnosti, od toga 57 žena, od toga devetoro dece“, kaže Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Procenjuje se da je 15.000 Srba iz zapadne Slavonije preko mostu na Savi bežalo put Republike Srpske. Neki od njih su se i danas tamo okupili.

„Katastrofa, katasrofa, nije za pričat’, katastrofa… Narod je bježao, deca, svi su… Strašno je bilo, strašno“, seća se Milena Rupić iz Daruvara.

Uz znak sećanja na stradale, položeni su venci i služen je parastos i u Republici Srpskoj.

„Istorijska je činjenica da smo bili stalno i permanetnim sukobima bilio na različitim stranama istorije i da smo uvek bili ti događaju, jedni obeležavaju kao svoju proslavu, a neki kao svoju tugu i to je to“, kaže predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Za Hrvatsku danas je dan koji se slavi, jer Bljesak simboliše tačku u kojoj je, kako kažu, započelo konačno oslobođenje.

„Naravno, žalimo, posebno saosećamo sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, sa porodicama svih poginulih, nestalih i preminulih branitelja“, rekla je Grabar Kitarović.

Novinarka: Da li se danas trebalo setiti i žrtava u selu Medari, 22 žrtve srpske nacionalnosti ubijene su akciji Bljesak?

Grabar Kitarović: Žalimo za svakom žrtvom i pijetet prema svakoj žrtvi, bez obzira koje je nacionalnosti.

Centralna svečanost u Hrvatskoj održana je kod spomen-obeležja Kristalne kocke vedrine u Okučanima, koje simbolizuje poginule hrvatske branitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.