U izbornoj trci za poslanike 35 novinara 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Na 21 izbornoj proglašenoj listi za poslaničke kandidate ukupno 35 njih, izjasnili su se kao novinari, utvrdilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Iako su se godinama unazad poznata novinarska imena nalazila na listama poslaničkih kandidata i dalje se postavlja pitanje da li novinari i urednici mogu da budu politički aktivni, a da istovremeno na profesionalan način rade svoj posao.

Novinar Radomir Ratko Dmitrović, nekadašnji direktor Kompanije Novosti i glavni urednik „Večernjih novosti“, a sada urednik i voditelj emisije „A šta vi mislite“ na televiziji Ras, čiji je osnivač, zauzeo je treće mesto na listi „Aleksandar Šapić – pobeda za Srbiju“.

Na pitanje da li novinari mogu aktivno da učestvuju u kampanji i istovremeno rade svoj posao Dmitrović je UNS-u rekao da će na to pitanje odgovoriti „kad me ubedite da ste isto pitanje poslali na 50-ak adresa novinarima koji nisu na izbornim listama, ali su svrstani u tabore raznih političkih partija i saveza, otvoreno promovišući njihove stavove i programe“.

Ti novinari, prema mišljenju Dmitrovića, učestvuju „u orkestriranim napadima na one sa kojima se politički ne slažu“. „I Vi i ja znamo o kome se radi. Zna i srpska javnost. Čemu pretvaranje da ne vidimo ono što nam je pred nosom?“, kaže Dmitrović, jedan od retkih novinara sa izbornih lista koji se aktivno bavi svojim poslom.

Na pitanje da li postoji sukob da kao autor emisije na Ras televiziji bude i na izbornoj listi stranke Dmitrović kaže da je ova televizija „koncepcijski postavljena da u programu nema političkih emisija, tema, priloga…ništa iz sfere politike“.

„Ja sam kandidat za poslanika u Skupštini Srbije, a ne za generalnog direktora RTS-a ili upravnika Narodnog pozorišta. Nema ovde nikakvog sukoba interesa“, ističe Dmitrović.

Osim Dmitrovića, nedavno su i provladini mediji objavili da se modna kreatorka Suzana Perić nalazi na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ za odbornika u Skupštini gradske opštine Zvezdara. U tim tekstovima je, međutim, izostavljeno da je Suzana Perić i glavna i odgovorna urednica ženskog modnog časopisa „Bazar“ u kojem se redovno pojavljuju intervjui sa istaknutim funkcionerkama SNS-a.

Politički analitičar i novinar Cvijetin Milivojević smatra da „novinari ne treba da budu aktivni u političkim strankama“.

„Uvođenjem višepartijskog sistema raskrstili smo sa tim da je novinar društveno-politički radnik. Novinar ne bi trebalo to da budu, pogotovo ne pripadnici i aktivisti političkih stranaka. Tada ne možete da se bavite novinarskom profesijom, u skladu sa onim što kodeks propisuje – ne možete biti nepristrasni, neutralni…“, kaže Milivojević.

Kaže da ima razumevanja za one koji su napustili novinarstvo i odlučili da bave politikom, ali da se posle toga, ne mogu predstavljati kao novinari.

„Možete formalno biti novinar, sa fakultetskom diplomom. Ali da se aktivno bavite novinarstvom, a da istovremeno budete poslanik na listi političke stranke, to je za mene non-sens – nemoguće! Novinarstvo je specifična javna delatnost, gde jedno drugo isključuje“, objašnjava Milivojević.

On navodi da je „prokletstvo novinarske profesije“ i to što se svako može predstaviti kao novinar, za razliku od drugih delatnosti u kojima postoji „manja opasnost za javni moral i javni život“.

„To traje već 30 godina. Da biste se zaposlili 80-ih godina kao novinar i urednik u javnom servisu morali ste da imate fakultetsko obrazovanje. U međuvremenu to je banalizovana stvar, a novinarska udruženja bežali su od te teme“, kaže Milivojević.

Inače, Kodeks novinara Srbije propisuje da učešće u „političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim, odnosno uredničkim poslom“.

Pravilo je profesije i da bi „novinar trebalo da učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije“.

Novinari na listama

Na izbornoj listi Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – za našu decu“ je najveći broj novinara, osam, među kojima je Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje, Marija Obradović, Jasmina Karanac, Nataša Mihailović-Vacić, Aleksandar Jovanović, Milica Obradović, Dušan Marić, kao i Vanja Stojković, pored čijeg imena na listi, za razliku ostalih, piše diplomirani žurnalista.

Osim SNS-a, šest novinara nalaze se na listi Ujedinjene demokratske Srbije, pet na listi Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića, po tri novinara na listi stranke Zavetnici i listi Nove i Zelene stranke, po dva novinara na listi stranke Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića i listi Suverenista.

Po jedan novinar nalazi se na listama Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, Pokreta obnove Kraljevine, Stranka pravde i pomirenja Muarema Zukurlića, listi Milana Stamatovića i Dragana Jovanovića, kao i novinar u penziji na listi Koalicije za mir – Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.