Ružica Popović, dobrotvorka iz Šapca: Niko ne sme ostati gladan ni zaboravljen 1Humanitarka Ružica Popović sa Divnom Pantelić Foto: K.V. /Danas

Šabačka humanitarka Ružica Popović, već 13 godina, u okviru svoje Fondacije „Humano srce Šapca“, pomaže siromašnim i ugroženim građanima.

Koliko je onih kojima je sagradila kuće, našla posao i izvela na pravi put, ne zna ni ona sama, jer brojkama se kaže ne bavi.

„Statistika je jedno, a život je nešto sasvim drugo. Mnogo je porodica koje žive u veoma teškoj situaciji. Puno ima nevoljnika, ugroženih, ostavljene dece od roditelja, ostavljenih roditelja od dece. Naše pravilo je da niko ne sme biti zaboravljen, zato smo se potrudili da i ovog Uskrsa svi kojima pomažemo, dobiju hranu i uskršnja jaja“, kaže Popović.

Ružica Popović, dobrotvorka iz Šapca: Niko ne sme ostati gladan ni zaboravljen 2
Divna Pantelić Foto: K.V. /Danas

Pedesetdvogodišnja Divna Pantelić, jedna je od onih kojima je život lakši, zahvaljujući Ruži Popović. Sa bolesnim suprugom i dve ćerke, godinama živi od socijalne pomoći u iznajmljenoj kući.

„Pre dve godine čula sam za Ružu i obratila joj se za pomoć. Zahvljujuće njoj moje ćerke, koje su odlični đaci i sportiskinje, prvi put su otišle na Zlatibor i Taru. Ja to ne bih mogla da im priuštim. Pomaže nam i u hrani i odeći“, objašnjava Pantelić.

Da je i sama imala težak život, Ružica Popović, ne zaboravlja.

Kao treće dete u siromašnoj porodici, rano je ostala bez oca, pa je težak život u oskudici, postao još teži.

Radni vek provela je kao medicinska sestra u nekadašnjem Zdravstvenom centru Šabac, u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

Po odlasku u penziju posvećuje se humanitarnom radu, a vetar u leđa daje joj sin, koji je uspešni privrednik, što joj kako kaže, pomaže u humanitrnom radu i otvara mnoga vrata.

Ružica Popović, dobrotvorka iz Šapca: Niko ne sme ostati gladan ni zaboravljen 3
Foto: K.V. /Danas

„Naši saradnici su uglavnom privrednici, jer se rad Fondacije zasniva na donacijama. Nije uopšte prijatno tražiti, uvek imam osećaj nelagode i nepozvanosti, ali zaista ima divnih ljudi. Naš odnos zasniva se na uzajamnom poverenju i uvažavanju, koje se gradilo godinama i nadam se da će tako ostati i u budućnosti. Šabac je riznica humanih ljudi“, kaže ova dobrotvorka.

Poslednji u nizu projekata Fondacije je „Predah“, smeštaj za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju.

„Reč je o smeštaju u kome roditelji mogu da ostave decu na sigurnom, i uz stručni nadzor, kada je to neophodno, na nekoliko sati, dana ili sedmica. Smeštaj radi već tri meseca, velika je zahvalnost roditelja, a naše ushićenje i zadovoljstvo“, objašnjava Popović.

Za izgradnju smeštaja „Predah“, Eparhija šabačka pokonila je 50 ari zemljišta, a trogodišnje radove i opremanje obezbedila je Fondacija „Humano srce Šapca“ uz podršku brojnih donatora i lokalne zajednice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari