Dvanaest članova Al Kaide i dva vojnika poginuli su u borbama u mestu Zinđibar na jugu Jemena, naveo je juče jedan jemenski oficir.

On je rekao da je 12 članova grupe povezane sa Al Kaidom poginulo a troje povređeno u noći između subote i nedelje kada je vojska bombardovala njihove položaje. Vojska je na njih otvorila vatru dok su pokušavali da postave eksplozivne naprave na jednoj od glavnih ulica u gradu, rekao je taj oficir. Posle dvočasovnog bombardovanja, naoružani teroristi napali su vojnu kasarnu pri čemu su ubijena dva vojnika a trojica povređeni.

Stotine pripadnika Al Kaide su 29. maja preuzele kontrolu u Zinđibaru, gradu koji se nalazi istočno od Adena. Od tada je u borbama s vojskom poginulo 150 osoba, među kojima oko 80 vojnika. Pored borbe s pripadnicima Al Kaide, u Jemenu su u februaru počeli mirni protesti u kojima se tražio odlazak predsednika Alija Abdulaha Saleha. Protesti su kasnije eskalirali i predsednik Saleh je ranjen u raketnom napadu na predsedničku palatu početkom juna posle čega je otišao u Saudijsku Arabiju na lečenje. Salehovi saveznici kažu da će se on u narednih nekoliko dana vratiti u zemlju, dok je više od 100 uticajnih verskih i plemenskih vođa zatražilo da on bude svrgnut s vlasti i da se organizuju izbori za novog predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari