U julu će se akcije Privrednog društva Gradska mlekara Pirot naći na berzi. Prema rečima privremenog zastupnika kapitala Jovana Nikolića, prilikom izrade programa privatizacije po ondašnjem zakonu 70 odsto kapitala pripalo je državi, a 30 odsto malim akcionarima.
– Prateći te savremene trendove, angažovan je broker i kod brokera se nalazi kompletna dokumentacija za izlazak akcija na berzu.

U julu će se akcije Privrednog društva Gradska mlekara Pirot naći na berzi. Prema rečima privremenog zastupnika kapitala Jovana Nikolića, prilikom izrade programa privatizacije po ondašnjem zakonu 70 odsto kapitala pripalo je državi, a 30 odsto malim akcionarima.
– Prateći te savremene trendove, angažovan je broker i kod brokera se nalazi kompletna dokumentacija za izlazak akcija na berzu. Očekujem da se i akcije malih akcionara nađu na tržištu, ali će oni odlučiti da li će ih prodati ili ne – kaže Nikolić.
Nikolića je za privremenog zastupnika kapitala Mlekare Agencija za privatizaciju imenovala u oktobrru prošle godine.

Radnici čekaju novac

– Krajem prošle nedelje održan je sindikalni sastanak zaposlenih na kome su se radnici najviše interesovali za socijalni program, rešavanje svog statusa i isplatu novčanih naknada. Informisali smo ih o svemu što je dosad urađeno. Očekujemo odluku Vlade o odobravanju sredstava za isplatu otpremnina radnicima. Neki od radnika su se ovih dana odrekli akcija Mlekare, želeći da upišu akcije državnih javnih preduzeća. Drugi deo radnika još uvek čeka i razmišlja – kaže Nikolić.

– Potrebna je samo dobra volja i ohrabrenje potencijalnih kupaca. U ovom periodu nama se javljalo osam kupaca, ali su sada u igri ostala dva veoma ozbiljna kupca. Mi smo sa njima stalno u kontaktu. Jedan je iz Nemačke, poreklom odavde i drugi iz Bugarske. Ostalih šest kupaca je odustalo. Nama je cilj da se proizvodnja oživi i sačuva ovaj brend. Mislim da je to i interes grada, da se oživi proizvodnja i afirmiše kačkavalj. Infrastruktura je u odličnom stanju, sve to treba samo da se očisti i uredi fasada. Proizvodne linije su tako definisane da dnevno mogu da prerade 60.000 litara mleka dnevno. Iluzorno je u ovim uslovima očekivati istu količinu mleka kao nekad, ali analize govore da ovaj proizvodni sistem može da servisira ceo Pirotski okrug. Istina je da su kapaciteti predimenzionirani, ali je potrebna inicijativa da se pronađu alternativna rešenja i sistem uposli. Za to postoje mogućnosti.Trenutno imamo 50 radnika. Nekada ih je bilo stotinak, računajući i farmu „Bele vode“. Imamo 176 akcionara. Završen je socijalni program za 34 radnika. Predata je nadležnim organima i očekujem pozitivan odgovor – kaže Nikolić.
Na pitanje kad očekuje da se Mlekara proda i ponovo stane na svoje noge, Nikolić kaže da bi svi voleli da se to dogodi što pre. – Ne smemo zaboraviti ni pirotsku Mlekarsku školu, rasadnik kadrova za mlekarsku industiju. Zašto se to ne bi podiglo na još viši nivo i zašto ne bismo ovde dobili jedno istureno odeljenje Poljoprivrednog fakulteta za proizvodnju kačkavalja. Ako bi se to sve uradilo kako valja, proizvođači mleka sa ovog područja imali bi neku sigurnost jer bi Mlekara mogla da preuzme sve količine mleka. Jasno je da razvoj stočarstva neminovno uslovljava i razvoj poljoprivrede, da ne govorimo o kačkavalju kao brendu. Tu je i farma „Bele vode“ na Staroj planini koja je očuvana i sačuvala sve svoje kapacitete. Možda treba razmišljati da se deo proizvodnih linija locira na farmi i tu oformi proizvodnja. Pojavio bi se autohtoni proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom Stare planine. Opština nam dosta pomaže oko priprema za izlazak na berzu i plaćanja određenih troškova. Jedna od mogućnosti je da možda Mlekara postane javno preduzeće – kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari