U kakvim uslovima su žene u Srbiji dočekale 8. mart: Borba za goli život i minimalno dostojanstvo 1Foto: Shutterstock/lapandr

Ove godine žene u Srbiji 8. mart mogu da dočekaju samo u strahu.

Od početka godine u Srbije je ubijeno devet žena. To znači da je u proseku jedna žena izgubila život svake sedmice. Poslednji slučaj femicida koji se desio u Pirotu posebno je zastrašujući.

Iako je žrtva u više navrata prijavljivala nasilnika, i iako su i tužilaštvo i sud bili uključeni, to nije bilo dovoljno da sačuva goli život.

Femicid je samo krajnja tačka nasilja koje počinje na različitim niovima i u različitim sferama – i privatnoj i javnoj.

Fondacija Centar za demokratiju je iznela podatak da je čak 21,6 odsto žena doživelo neki oblik psihičkog, fizičkog, verbalnog ili seksualnog nasilja od partnera.

A podloga za nasilje jeste neravnopravan ekonomski položaj žena. Podaci pokazuju da žene u Srbiji u proseku zarađuju 8.000 dinara manje od muškaraca.

Žene su ređe i vlasnice nekretnina (poseduju svega četvrtinu svih nekretnika) a na rukovodećim pozicijama su izuzetak.

Kada je ovakav „odnos snaga“, onda različiti oblici zlostavljanja postaju normalizovani.

Nedavno istraživanje „Žene u medijima“, koje je sprovela Inicijativa za mirne promene, pokazalo je kako izgleda stvarnost u jednoj oblasti – novinarstvu.

Na predstavljanju ovog izveštaja pojedine učesnice su rekle da ih podaci koji su dobijeni ne iznenađuju i da su slični nalazi dobijeni u drugim istraživanjima i na drugačijim uzorcima.

Analiza „Žene u medijima“ pokazala je inače da 34,9 odsto ispitanica smatra da za isti rad zarađuje manje od muških kolega, da je 26,5 odsto bilo diskriminisano zbog izgleda, a 36 odsto zbog godina. Takođe skoro svaka treća ispitanica navela je da bila žrtva seksualnog uznemiravanja.

U otvorenim pitanjima žene zaposlene u medijima prenele su iskustva koja pokazuju kako muške kolege, posebno na rukovodećim položajima, koriste svoju moć.

– Urednik mi je upućivao neprimerene komentare, a eskaliralo je kada mi je poslao fotografiju svog polnog organa. Nakon što sam skrenula pažnju na njegovo ponašanje dobila sam odgovor “on je takav”, a urednica koja je trebalo da me zaštiti mu je rekla da sam ga prijavila – navela je jedna ispitanica.

Druga je napisala da je bila ucenjena da neće dobiti stalno zaposlenje ako ne ispuni njihove uslove.

Jedna od učesnica je navela da su zbog atmosfere koja je stvorena žene morale da se na određeni način „kriju“.

– Vlasnik medija je dobacivao svakakve seksualne komentare novim mladim novinarkama u redakciji, došlo je do toga da se usred leta dolazilo na posao u pantalonama i dužim majicama.

Danas su se povodom 8. marta oglasile nezavisne institucije – poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković ponovila je da je neophodno uspostaviti telo za praćenje femicida u Srbiji, kako bi se poboljšao sistem zaštite žena od nasilja.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da je važno da žene koje trpe bilo kakav oblik nasilja to prijave nadležnim organima ili direktno instituciji na čijem je čelu.

Maja Gojković, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kazala je da borba protiv nasilja nad ženama počinje u najranijem, dečjem uzrastu u porodici i obrazovnom sistemu.

Van institucija žene se okupljaju na ulici u Beogradu.

Protest je nazvan „DOSTOJANSTVO. PLATA. ŽIVOT!“.

Sve ono što kako su pokazali prethodno izneti podaci ženama u Srbiji nedostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari