U kakvim uslovima žive kineski graditelji? 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON POOL

Da su objekti za smeštaj kineskih radnika, koji grade Linglong, na parcelama zrenjaninskih firmi „Rakić plast” i „Penfarm” nelegalno podignuti konstatovala je i zrenjaninska građevinska inspekcija.

U zapisniku inspekcije navodi se i da je jedna od ove dve firme nelegalno priključena na kanalizacionu, vodnu i elektromrežu, zbog čega je još u maju prošle godine naloženo rušenje.

Pošto se ništa od toga nije desilo, a u međuvremenu je organizovan javni uvid u “budući gradilišni kamp” ovaj organ je zrenjaninskom OJT podneo krivične prijave protiv vlasnika parcela, kao i protiv izvođača radova na ovim lokacijama, kineske firme CEEG TEPC.

Povodom svega aktivisti Građanskog preokreta pozvali su ponovo inspekciju rada da proveri u kakvim uslovima su smešteni kineski radnici.

Prema njhovim saznanjima, koje potkrepljuju insajderskim fotografijama, radnici koji grade Linglong imaju loš smeštaj, a veliko je pitanje i u kakvom su zdravstvenom stanju.

– Pozivamo inspekciju da proveri da li je u pitanju radni kamp ili logor, da li su ljudi smešteni na betonu, koliko ima kreveta i kakav im je sanitarni čvor. Na osnovu dokumenata koji su objavljeni i koji su javni, nema sumnje da je u reč o nehumanim uslovima. Mi smo protiv gradske uprave podneli krivičnu prijavu. Nisu ovi objekti građeni bez ničijeg znanja -navodi Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Sem ova dva objekta, Rakić plasta i Penfarme, kontejneri za smeštaj radnika, takozvane spavaone nikle su i u zrenjaninskoj vikend zoni prema Beogradu, a sada se sprema i jedan objekat kod Stajićeva.

Takođe, kineski radnici smešteni su i u nekadašnjem pogonu fabrike mesa Bek. Reč je o bar dve hiljade radnika koji danonoćno rade na fabričkom kompleksu Linglonga, koji se gradi na površini od 100 hektara na ulazu u Zrenjanin, iz pravca Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari