U Kladovu nema snega ni za lek, mališani se sankaju na obroncima Miroč planine 1Foto: Udruženje"Divljina" Kladovo

Za razliku od ostalih delova Srbije u Timočkoj krajini, naročito u podunavskim opštinama je manje snega. Negde ga, kao u Kladovu nema ni za lek. Zato su najmlađi Kladovljani, članovi udruženja ljubitelja prirode „Divljina“ na sankanje išli u komšiluk, na obronke Miroč planine.

Polovinom prošlog veka zime u Đerdapu bile su hladne i snežne, a leta umereno topla i sneg je bio redovna zimska pojava.

Tadašnji kladovski školarci u zimskim čarolijama, koje podrazumevaju grudvanje i sankanje, uživali su u svom gradu.

A, onda su novonstalo Đerdapsko jezero i globalne klimatske promene uslovi promenu klime, pa se poslednjih par godina Kladovljani, naročito oni mlađi, raduju svakoj pahulji.

– Dok je Srbija zavejana kladovski mališani su tužni jer sneg mogu da vide samo na slikama ili u veoma kratkom periodu i u neznatnoj količini. Udruženje „Divljina“ je prepoznalo ovaj problem i svojim najmlađim članovima organizuje već nekoliko godina sankanje na obroncima Miroč planine u neposrednoj blizini grada – kazao nam je Milan Rašević iz „Divljine“.

 

U Kladovu nema snega ni za lek, mališani se sankaju na obroncima Miroč planine 2

Vatreno ili bolje reći snežno krštenje „Divljinci“ su imali na Golom brdu, na tridesetak kilometara od Kladova.

Na Golom brdu na blizu 300 metara nadmorske visine, čekao ih „beli svet“ potpuno drugačiji od suvog Kladova koji je na 67 metara nadmorske visine.

-Te prve godine uspeli smo da uhvatimo četiri, pet dana sankanja i čvrsto rešili da se ova lepa tradicija nastavi – priča Rašević.

U godinama koje su usledile „Divljina“ je promenila lokaciju i sada kad god to vremenski uslovi dozvole sankaju se u Petrovom selu.

I poslednjeg vikenda zimskog raspusta mali Kladovljani uživali su u snegu. Nije ga bilo previše, taman dovoljno za ponekog sneška i sankanje na kratke staze.

 

-Ovo planinsko selo nalazi se na 17 kilometara od Kladova i od srca bi predložili da svi roditelji slede naš primer i kad god to mogu provedu dan sa svojim mališanima na snegu. Ne treba mnogo toga, samo dobra volja, malo toplija gardaroba, termos čaja, klisko, guma, sanke, džakovi ili bilo sta slično što bi letelo padinom – poručuje Milan Rašević iz „Divljine“ dodajući u poverenju da„u ovoj avanturi podjednako uživamo i mi stariji“ .

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari