Planinarenje i priroda nisu bauk: U to su se uverili građani Zaječarskog i Borskog okruga 1Foto: J. B. K.

U prirodi se može uživati, družiti, zabaviti, poraditi na svojoj kondiciji i zdravom načinu života, upoznati nove ljude i saznati nešto novo. Ovako bi u kratkim crtama mogli da definišemo Regionalnu akciju za mlade koju su zajednički realizovali Komisija za rad sa mladima Planinarskog saveza Timočkog regiona i Planinarsko društvo “Starica” iz Majdanpeka.

Nakon Rtnja 2019. godine, gde su susreti mladih planinara organizovani prvi put, pa potom Deli Jovana, red je došao na Nacionalni park Đerdap i opštinu Majdanpek.

Regionalnoj akciji za mlade planinare u nedelju, 10. jula, odazvalo se stotinak planinara što mladih, što starijih iz bezmalo čitavog Borskog i Zaječarskog okruga.

-Susrete mladih planinara organizujemo radi promocije zdravog načina života, pre svega kod mlađih generacija jer planinarski sport među našim najmlađima nije dovoljno zastupljen. Pokušavamo da na ovaj način, šetnjom kroz prirodu, obilaskom kulturno – istorijskih i geografskih znamenitosti promovišemo naš sport – objašnjava za Danas predsednik Komisije za rad sa mladima Planinarskog saveza Timočkog regiona Dejan Stojadinović.

Planinarenje i priroda nisu bauk: U to su se uverili građani Zaječarskog i Borskog okruga 2
Dejan Stojadinović Foto: J. B. K./Danas

Planinari iz istočne Srbije koji su učestvovali u ovoj akciji “u nogama” imaju brojne staze i bogaze po Srbiji i Evropi, a njihovo višedecenijsko iskustvo kaže da je i starijim i mlađim podjednako važno da borave u prirodi.

Prva akcija ove vrste organizovana na Rtnju imala je oko 500 učesnika i njen deo bio je kamp za decu koja su tokom nedelju dana trajanja kampa prošla planinarsku obuku prilagođenu njihovom uzrastu.

-Pandemija je uslovila malu pauzu, pa je prošle godine susret mladih planinara bio na Deli Jovanu, a za ovu godinu smo se odlučili da to bude opština Majdanpek jer ovde ima zanimljivih mesta za planinarski sport – kaže Stojadinović.

Osmišljen je celodnevni program – pešačenje po ne naročito zahtevnoj stazi, zanimljive igrice, obilazak arheološkog lokaliteta Lepenski Vir, pa i upoznavanje sa lokalnom kuhinjom.

Za lokalne specijalitete bilo je zaduženo udruženje “Vredne Vlajne” iz Rudne Glave koje su učesnike dočekale sa domaćom kiflicama, štrudlama, princes krofnama.

-Ovo je naš slatki program, a kada akcija bude završena učesnike će sačekati naš specijalitet, plašinte ili vlaške palačinke – kazale su nam Desa Pavlović i Nada Birišić iz “Vrednih Vlajni”.

-Deca, a i svi drugi planinari biće potpuno bezbedni, imamo lekara na stazi i Gorsku službu spasavanja – poručio je pred polazak na stazu Dejan Stojadinović.

Sa zbornog mesta, pristaništa u Donjem Milanovcu, učesnici akcije su se uputili prema Zlatnom jezeru.

Ovo prirodno jezero nalazi se na 268 metara nadmorske visine i po načinu postanka pripada urvinskom tipu jezera.

Na njegovim obalama, učesnici akcije su se malo odmorili i zabavili, naravno fotografisali i krenuli nazad, jer je sledeća stanica bila arheološki lokalitet Lepenski Vir.

-Mi svake godine akciju organizujemo u drugom mestu i cilj nam je da okupimo mlade planinare, da im pokažemo prirodne lepote naše istočne Srbije, da se družimo i promovišemo planinarenje kao jedan oblik zdravog života – rekao nam je predsednik Planinarskog saveza Timočkog regiona Boban Đorđević.

Planinarenje i priroda nisu bauk: U to su se uverili građani Zaječarskog i Borskog okruga 9
Boban Đorđević Foto: J. B. K. /Danas

Kaže da planinarska društva rado primaju nove članove, ljubitelje prirode i da je nepisano pravilo PD “Deli Jovan” iz Negotina iz koga on dolazi, da kad se neko zainteresuje oni ga “ne plaše” odmah plaćanjem članarine.

-Ajmo da vidimo da li je to ono što od nas očekujete, ako jeste onda je vaš sledeći korak da se učlanite. To su simbolični iznosi, ali se zauzvrat dobija osiguranje, druženje, učešće u organizaciji akcija – navodi prednosti članstva u planinarskom društvu Đorđević.

Bezbednosti se generalno posvećuje posebna pažnja u Planinarskom savezu Srbije, a time i članovima ove velike asocijacije planinarskih društava i klubova u Srbiji.

Prema rečima predsednika Planinarskog saveza Srbije Isa Planića jedna od najznačajnijih stavki u radu PSS je bezbednost u planinarskim aktivnostima, a odnosi se na vodičku aktivnost i uspostavljanje sistema osnovne planinarske obuke.

Planinarenje i priroda nisu bauk: U to su se uverili građani Zaječarskog i Borskog okruga 10
Iso Planić Foto: J. B. K. /Danas

-Služba vodiča PSS zadužena je za sprovođenje bezbednih aktivnosti i mi radimo na neprekidnoj edukaciji planinarskih vodiča. Imamo preko 300 planinarskih vodiča sa dozvolama za rad i njihove dozvole zavise od stručnog usavršavanja i osposobljavanja, dakle radimo na vodičkom kadru i vodičkoj delatnosti. Intenzivno radimo na tome kako bi vodiči PSS imali kompetencije za bezbedno vođenje grupa – priča nam predsednik PSS Iso Planić, takođe, učesnik susreta mladih planinara.

Kaže, takođe, i da PSS radi na uspostavljanju sistema osnovne planinarske obuke i da je svaki član ove organizacije dužan da prođe kroz osnovnu planinarsku obuku, tokom koje se upoznaje sa osnovnim pravilima bezbednog kretanja u planini.

Osnove planinarenja, usvajanje znanja o biljnom i životinjskom svetu, razvijanje sposobnosti zapaženja i snalaženja kada se najmlađim predstave na zanimljivi način, onda im druženje sa prirodom postaje trajna navika.

To duže od decenije uspešno radi Udruželje ljubitelja prirode „Divljina“ iz Kladova koje je na ovogodišnjem susretu mladih planinarau Donjem Milanovcu imalo i najmlađeg učesnika, sedmogodišnju devojčicu koja je sa svojim drugarima uživala u akciji.

Planinarenje i priroda nisu bauk: U to su se uverili građani Zaječarskog i Borskog okruga 11
Milan Rašević Foto; J. B. K. /Danas

-Naše udruženje je od samog starta krenulo da radi sa decom i mladima kroz program klinci Divljinci. Bili su to razni programi, vršnjačka edukacija i mi imamo značajan broj mladih članova. Trudimo se da pokažemo najmlađima da priroda nije bauk, pa smo nedavno za kladovske predškolce zajedno sa njihovim roditeljima, organizovali izlet na vodopad Blederija. Nismo klasično planinarsko društvo, mada rado idemo na planinarenje, ali isto tako i na sankanje tokom zime, pecanje leti, sprovodimo projekte kojima je cilj zaštita životne sredine – ispričao nam je Milan Rašević iz „Divljine“.

Susreti mladih planinara Timočkog regiona, kako navode naši sagovornici, treba najmlađe da nauče da osećaju prirodu i razviju zdrav zaštitinički odnos prema prirodi i živom svetu.

Planinarenje i priroda nisu bauk: U to su se uverili građani Zaječarskog i Borskog okruga 12
Novak Ristanović Foto: J. B. K. /Danas

-Kroz ovakve akcije, a i aktivnosti koje sprovodimo, cilj nam je inkluzija mladih u planinarska društva jer će jednog trenutka oni biti ti koji će preuzeti ovaj zdrav sport. Planinarenje je važno jer kroz njega današnju decu koja su sve manje u prirodi, a sve više u zatvorenom prostoru, možemo da naučimo da se ne boje prirode, već da u njoj uživaju – kazao nam je Novak Ristanović iz PD “Starica” ističući da je za PD “Starica” bila izuzetna čast organizacija ove značajne akcije kojoj su internacionalni karakter svojim učešćem dali ljubitelji prirode iz Čilea, Kine i Austrije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari