U kojim srednjim školama je pao upisni prag, a gde je skočio broj poena? 1Foto: V. Andrić/Danas

Kao što je bilo i najavljeno, u mnogim srednjim školama ove godine je pao upisni prag za nekoliko poena, ali to nije pravilo u celoj Srbiji, budući da ima srednjih škola u kojima je sada potreban značajno veći broj poena za upis u prvi razred.

Dobra vest za đake i njihove roditelje je to što je Ministarstvo ove godine bilo veoma efikasno, pa je raspored učenika po srednjim školama u prvom upisnom krugu objavljen na portalu Moja srednja škola dan ranije u odnosu na ono što je bilo planirano.

U većini beogradskih gimnazija ove godine je bio potreban nešto manji broj bodova za upis, a u nekim školama razlika u odnosu na lane meri se u nekoliko desetina boda.

Tako, recimo, u Trećoj beogradskoj gimnaziji na prirodno-matematičkom smeru poslednji raspoređeni učenik ima 95,65 poena, dok je proše godine prag bio 96,10. Na društveno-jezičkom smeru ove godine treba najmanje 91,31 poen, dok je lane donja granica bila 93,87.

U Četrnaestoj gimnaziji poslednji primljeni na prirodnom smeru ima 92,75, a na društvenom 88,46, dok je prošle godine poslednji primljeni na tom smeru imao 90,73 boda.

U Prvoj gimnaziji ove godine je prirodnom smeru poslednji na rang-listi ima 90,58 poena što je za nijasu više nego lane, kada je prag bio 90 poena. Na društvenom smeru poslednji raspoređeni učenik ima 90,05 bodova, dok je lane granica bila 90,40.

Za nekoliko poena prag se spustio u Petoj gimnaziji gde na prirodnom smeru poslednji učenik ima 88,64 boda, a na društvenom 86,82.

I u Desetoj gimnaziji na opštem smeru donja granica se spustila, sada je bilo potrebno 91,55, a prošle godine 95,08.

S druge strane, u Devetoj gimnaziji ove godine je bilo potrebno više poena, budući da je za upis na prirodni smer bilo potrebno 91,71 poen (lane 87,89), a na društvenom 89,26 (prošle godine 87,23).

U novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ poslednji primljeni učenik na prirodnom smeru ima 93,55 poena, dok je prošle godine bilo potrebno najmanje 96,38 bodova za upis.

U Gimnaziji u Čačku na prirodno-matematičkom smeru je donja granica za upis drastično skočila – poslednji učenik na rang-listi ima 80,83 boda, dok je lane bilo potrebno 53,97 poena.

Na društvenom smeru poslednji đak na rang-listi ima 53,38 bodova, a 23 mesta su ostala prazna, dok je prošle godine posle prvog upisnog kruga 11 mesta bilo nepopunjeno, a prag je tada bio 61,17 poena.

I u Valjevskoj gimnaziji zabeležen je veliki skok, jer je prag na prirodno-matematičkom smeru 85,04 poena (prošle godine je bio 65,17), a na društveno-jezičkom 78,84 (lane 69,19).

U Gimnaziji u Obrenovcu značajno je spušten prag za upis na prirodni smer – sa prošlogodišnjih 91,05 na 76,41, koliko je ove godine potrebno, dok je na društvenom i opštem smeru razlika minimalna u odnosu na prethodnu gerenaciju.

Na najpopularijim smerovima u Elektotehničkoj školi „Nikola Tesla“ donja granica je za nijansu niža, pa je sada za upis na smer elektrotehničar informacionih tehnologija potrebno 93,07 poena, za administratora računarskih mreža 89,35, a za elektrotehničara računara 84,17 bodova.

U Medicinskoj školi „Beograd“ i ove godine najteže je bilo upisati smer za medicinsku sestru, a ove godine je potrebno više poena (88,95) nego prošle (87,72), dok, recimo, poslednji raspoređeni učenik na smeru za fizioterapeute ima 81,10 bodova, a u prethodnoj generaciji donja granica je bila 84,70.

Upis od 3. jula

Učenici koji su raspoređeni u prvom upsinom krugu od sutra, 3. jula podnose prijave za upis u srednje škole. To mogu da urade preko portala Moja srednja škola (osim za upis u muzičke i baletske škole), kao i neposredno u srednjoj školi u koju su primljeni.

Đaci koji su posle prvog kruga ostali bez mesta u srednjoj školi u ponedeljak, 3. jula, od 8 do 15 sati mogu da predaju listu želja za upis u škole u kojima je ostalo slobodnih mesta. To mogu učiniti elektronski preko portala ili neposredno u školi, a rezultati rasporeda biće poznati 4. jula.

Podnošenje prijave za upis u srednje škole preko portala za đake koji su raspoređeni u prvom i u drugom krugu traje do 7. jula.

Podnošenje prijave za upis u srednje škole za prvi upisni krug neposredno u školi vršiće se 3. i 4 jula, od 8 do 15 časova, a za drugi upisni krug 5. jula, u istom terminu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari