U Kosovskoj Mitrovici održan protest zbog hapšenja Jovanovića i napada na dečaka iz Gojbulje (VIDEO) 1Foto: KoSSev

U severnoj Kosovskoj Mitrovici večeras je održan protest zbog učestalih napada na Srbe, a povod su haprešnje i pritvor za Podgoičanina Rista Jovanovića i napad na dečaka N. P. iz Gojbulje, javlja portal KoSSev.

Skup kojem je prisustvovalo nekoliko desetina građana, mahom mlađih, a među njima i rođak napadnutog dečaka, obezbeđivala je Kosovska policija.

Okupljeni su prošetali, kako je prethodno i najavljeno, od spomenika Knezu Lazaru u centru grada, do glavnog Ibarskog mosta i nosili su srpsku zastavu.

Za razliku od skupa istim povodom koji je organizovan tokom vikenda u Gračanici, večeras u Kosovskoj Mitrovici nije bilo transparenata.

Inicijator protesta Mitrovičanin Aleksandar Arsenijević naglasio je da se današnji skup „ne tiče nekog izolovanog incidenta“, već je organizovan kao protest zbig „svih incidenata koji su se od početka godine dogodili“, a usmereni su protiv srpske zajednice na Kosovu.

Kao i Kancelarija za KiM u svom izveštaju i on je naveo da je bilo sedamdeset takvih incidenata od početka godine.

Govoreći o poslednja dva incidenta – napad na N.P. iz Gojbulje i hapšenje Podgoričanina Rista Jovanovića na Vidovdan na Gazimestanu – Arsenijević je za KoSSev kazao kako “oni ulivaju strah, ne samo meni, nego svim mojim prijateljima, ljudima koji ovde žive sa porodicama, da ako se desi slučajno da odemo sutra u neki manastir, da li će to biti po izjavama ministara iz kosovske vlade – ‘hranjenje srpskog nacionalizma’.”

“A kao što vidite ovo iza mene nije nacionalizam, već mladi ljudi koji me ohrabruju, ne samo mene, već sve nas da ostanemo ovde i da gledamo i pratimo svoju budućnost. A naša budućnost nije pod tuđim čizmama i nogama, pendrecima i ostalo. Naša budućnost je da živimo u miru i slozi“, rekao je on.

Pozvao je međunarodne organizacije da „prestanu sa svojim političkim pamfletima i porukama o ljudskim pravima, već da se samo suoče sa pravom situacijom na terenu“.

„Videće da je albanski nacionalizam sada uzeo maha – sve više i jače gori“, ističe on.

Aleksandar kaže da današnji skup to i ima za cilj; da, kako je kazao, utiču na međunarodne predstavnike, „moćnike na Kosovu“ da se ovakve stvari više ne dešavaju, da se ne brane ulasci ljudima na Kosovo da obiđu svoju rodbinu i svetinje.

„A svetinje su nešto što duže traje i od te njihove države i od svega, to je nešto što traje vekovima i ima svoju starinu“, poručio je Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari