Hip Petrohemija investirala je 750.000 evra u poboljšanje energetske efikasnosti u fabrici za proizvodnju sintetičkog kaučuka u Elemiru. U FSK je uspešno završena rekonstrukcija unutrašnjeg razvoda gasa i ugradnja novih gorionika na parnim kotlovima, čime će biti poboljšana energetska efikasnost, saopštio je menadžment Petrohemije. Obavljeni radovi omogućiće poboljšanje poslovanja petrohemijske fabrike u Elemiru.

Investicija u Fabrici sintetičkog kaučuka ima ekonomski i ekološki značaj. Kroz energetsku uštedu, odnosno iskorišćenje procesnih gasova, kao energenta za proizvodnju vodene pare, smanjuje se utrošak prirodnog gasa i postiže pozitivan ekonomski efekat na poslovanje. Drugi aspekt je ekološki, jer se ugradnjom najsavremenijih gorionika u parnim kotlovima efikasnije kontroliše emitovanje zagađujućih materija u vazduh i njihova koncentracija održava u skladu sa standardima kvaliteta životne sredine – rekao je Miša Bulajić, izvršni direktor funkcije proizvodnje i tehničke podrške HIP – Petrohemije.

Prema njegovim rečima, kompletnu investiciju u Elemiru vodili su stručnjaci Fabrike sintetičkog kaučuka i HIP – Petrohemije. Fabrika za proizvodnju sintetičkog kaučuka u Elemiru kod Zrenjanina počela je sa radom krajem 1983. godine, a u sastavu HIP-Petrohemije je od 1991. godine. Fabrika u svom sastavu ima tri proizvodna pogona – pogon za ekstrakciju butadiene, pogon za proizvodnju metil-tercijarnog-butil etra i pogon za proizvodnju stiren-butadienskog kaučuka.

 

Investicioni ciklus



U HIP-Petrohemiji od 1. avgusta na snazi je zastoj u radu proizvodnih postrojenja, koji }e trajati do 19. septembra. U ovom periodu izvode se investicioni projekti koji }e omogu}iti pobolj{anje energetske efikasnosti proizvodnje i smanjenja tro{kova proizvodnje.

Pored investicionih aktivnosti u fabrikama Energetika, Etilen i PEVG tokom zastoja bi}e realizovane i remontne aktivnosti na procesnoj opremi u ostalim pogonima. Ovi poslovi su prvi ve}i projekti koji su finansirani iz kredita podr`anog od strane Vlade Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari