U Kragujevac stigli kotlovi na gas za „Energetiku” što će doprineti rešavanju problema zagađenog vazduha 1Foto: Grad Kragujevac

U Kragujevac su danas stigla prva dva, od pet kotlova na gas. Njima će se zamenti oni koji rade na ugalj, čime će se smanjiti gotovo šezdesetogodišnje zagađenje vazduha.

Ovaj projekat, vredan 18 miliona evra, zamene koltova i saniranja pepelišta koje se nalazi u samom gradu i zdravstveno ugrožava stanovnike više kragujevačkih naselja najavila je u Kragujevcu krajem oktobra premijerka Ana Brnabić.

Isporuci prva dva  blok kotlova na gas prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i direktor Energetike d.o. o dr Andreja Ilić.

U Kragujevac stigli kotlovi na gas za „Energetiku” što će doprineti rešavanju problema zagađenog vazduha 2
Foto: Grad Kragujevac

U pitanju su najveći blok kotlovi koji se proizvode u savremenoj industrijskoj praksi renomiranog nemačkog proizvođača „Viessmann”.

– Ako gledamo sa ekološkog aspekta ovo je istorijski momenat za Kragujevac. Kotlovi su konačno materijalizacija svega onoga o čemu smo do sada razgovarali i što je trebalo promeniti u Kragujevcu u sistemu daljinskog grejanja – istakao je Nikola Dašić, koji očekuje da do kraja meseca stignu još tri kotla i onda počne njihova montaža.

Za Dašića, kako je ranije isticao, ovo je poslednja sezona grejanja na ugalj u Kragujevcu tokom koje je vazduh veoma zagađen i zahvalio se Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Srbije na podršci i na velikoj i značajnoj investiciji koja će, pored kvalitetnijeg grejanja, Kragujevčanima obezbediti čistiji vazduh.

On je podsetio da je „ovo o čemu sam prvo, pre nešto malo više od godinu dana, razgovarao sa predsednikom države koji je iskoristio svoj uticaj i obezbedio da danas završimo sa višedecenijskim problemom u gradu Kragujevcu”.

Prema rečima direktora Energetike d.o.o Kragujevac, dr Andreje Ilića kotlarnica je koncipirana i projektovana po najsavremenijoj tehnologiji.

– Na lokaciju je do sada pristigao veliki deo krupne opreme, vrednosti oko četiri miliona evra. Isporučeni su ventilatori svežeg vazduha, izmenjivači toplote, gorionici za nove kotlove. Za zamenu glavnog toplovoda ka gardu stiglo je 3,6 kilometara predizolovanih cevi i cevnih elemenata. Ugradnja kotlova počinje kada pristignu svih pet na lokaciju – izvestio je Ilić.

U Kragujevac stigli kotlovi na gas za „Energetiku” što će doprineti rešavanju problema zagađenog vazduha 3
Foto: Grad Kragujevac

On je objasnio da se na već pripremljeni plato postavlja dizalica nosivosti 500 tona, skida se deo krova na fabrici i kotlovi se postavljaju na noseću čeličnu konstrukciju.

Nakon postavljanja kotlova na ležišta sledi njihova montaža, opremanje i formiranje svih cevnih elemenata.

– Pre početka nove grejne sezone biće izvršene sve potrebne probe, a kada vremenski uslovi budu pogodni dokazuju se parametri. Za Kragujevčane ovo je rešenje višedecenijskog problema jer toplana više neće zagađivati vazduh, a s druge strane dobiće savremeno, pouzdanije, sigurnije i kvalitetnije daljinsko grejanje, rekao je direktor „Energetike” – kazao je on.

Modernizovan sistem daljinskog grejanja na gas, višestruko će smanjiti zagađenje životne sredine, ali i sanaciju pepelišta na kome je do sada godinama deponovano oko 45 hiljada tona pepela i šljake.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari