U kragujevačkom Kliničkom centru pojavila se šuga: Lekari tvrde da su sve preduzeli u sprečavanju širenja te infekcije 1Foto: Z. S. M.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu pojavila se šuga. Iz ove ustanove ističu da su, čim se pojavila sumnja na mogućnost zaražavanja, preduzete sve mere u cilju sprečavanja širenja infekcije, kao i procedure lečenja već zaraženih.

Na pitanje Danasa da li se zna broj zaraženih pacijenata i osoblja, oni kažu da ne mogu da govore o brojevima i da su sve dostupne informacije medijima prosledili u saopštenju.

A, u njemu se navodi da su zdravstveni radnici, tokom obavljanja svojih radnih aktivnosti, često izloženi različitim zaraznim i drugim bolestima, jer su u stalnom bliskom kontaktu sa pacijentima.

„Urušavanjem zdravstvene kulture i higijene stanovništa, dolazi do pojava bolesti koje smo smatrali iskorenjenim, kao što je šuga“, navodi se u saopštenju.

U UKC ističu da je ta zarazna bolest izgubila veći epidemiološki značaj, pa se po važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, više ne prijavljuje nadležnim institucijama.

„Sprovodi se lečenje obolelih koji se, uz terapiju, udaljavaju sa posla sve do završetka lečenja, a svi ostali socijlani i drugi kontakti, su dužni da preduzmu mere u cilju sprečavanja daljeg širenja infestacije“, kažu u UKC Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari