U Kragujevcu obeležena Tri oktobra 1Foto: Grad Kragujevac

Polaganjem venaca na spomenike u selima Ilićevo, Maršić i Grošnica u Kragujevcu su obeležena Tri oktobra.

Kao čin osvete, 19. oktobra 1941. godine, u ovim selima ubijeno je više od 400 civila, sela su spaljena, a to je bio uvod u tragediju koja je Kragujevac zadesila 21. oktobra.

U ime Grada, na komemorativnom skupu u Grošnici počast stradalim žrtvama odali su gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Gradonačelnik Dašić je na komemoraciji istakao da je oktobar najtužniji mesec za Kragujevčane.

– Mi pamtimo i događaje koji su prethodili tragičnom streljanu u Šumaricama, a to su stradanja u selima Ilićevo, Maršić i Grošnica. Više od 400 očeva, sinova, braća i domaćina ubijeno je tog dana, ali poštovanje ukazujemo i svim ženama, majkama i sestrama koje su ostale da hrabro vode domaćinstva, istakao je Dašić.

On je dodao da je obaveza svih da za buduće generacije čuvaju sećanje na stradale pretke i da svake godine sa ovih mesta pozivaju na mir.

Pored predstavnika grada kraj spomenika u selima Ilićevo, Maršić i Grošnica, vence su položili i predstavnici Spomen parka “Kragujevački oktobar”, organizacije SUBNOR, saveta mesnih zajednica, političkih partija, kragujevačkih škola.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari