U Kragujevcu vakcinacija uspela 1Foto: FI/Brian Hoskins

U Kragujevcu je tokom 2016. vakcionisano više od 95 odsto dece predškolskog uzrasta i oko 90 odsto mališana školskog uzrasta, saopšteno je iz kragujevačkog Doma zdravlja, povodom obeležavanja Evropske nedelje imunizacije.

Naglašeno je, pritom, i da je zbog toga lane u toj ustanovi zabeleženo tek 13 slučajeva dece predškolskog i školskog uzrasta obolele od zaušaka, a nijedan slučaj obolevanja mališana od malih boginja, rubele, odnosno drugih vakcinom preventabilnih bolesti.

– Obuhvat dece vakcinacijom u Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece od 95 odsto, predstavl?a izuzetan rezultat ovog pokazatel?a zdravstvenog stanja najmlađe populacije stanovništva u Srbiji. Neznatno manji obuhvat vakcinacijom dece školskog uzrasta, koji iznosi oko 90 odsto, posledica je nedostatka polio vakcine u Srbiji tokom protekle godine, te je imunizacija dece ovog uzrasta proritetna aktivnost zdravstvenih radnika pomenute službe u tekućoj godini, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Kod odraslog stanovništva, od 6.140 pristiglih doza vakcina u 2016. i u prvim mesecima 2017.godine, dato je 4.794 doza. Od toga, 3.080 doza osobama starijim od 65 godina. Za isti period u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva dijagnostikovan je 251 slučaj gripa u ovoj populacionoj grupi.

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije obeležava se od 24. do 30. aprila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari