U Kraljevu šest slučajeva malih boginja 1Foto: wikipedia

Na teritoriji grada Kraljeva do danas su male boginje potvrđene kod šest obolelih, a raste i odziv roditelja na pozive za vakcinisanje dece, jer su i oni koji to do sada nisu učinili u strahu od širenja bolesti.

Očekujemo da će narednih dana biti i novih slučajeva i preduzimamo sve zakonom propisane mere, izjavio je Vladan Šaponjić, epidemiolog u kraljevačkom Zavodu za javno zdravlje.

U Kraljevu traje pojačana imunizacija još od prve sumnje na male boginje, a i odziv roditelja na pozive za vakcinaciju njihove dece, veći je nego inače.

„Očekujemo da do kraja novembra obuhvat vakcinisane dece bude dovoljan da spreči masovno obolevanje“, kaže Šaponjić i dodaje da će zdravstveni radnici sprovoditi i kampanjsku imunizaciju – imunizaciju na terenu, u situacijama gde procene da je to najpotrebnije, kako bi se omogućilo svima koji žele da se vakcinišu da to i učine.

Kampanjska imunizacija izvodi se kako bi se prišlo ljudima i van zdravstvene ustanove i podrazumeva vakcinisanje dece isključivo od navršenih godinu dana do 14 godina.

Šaponjić procenjuje da će novih slučajeva malih boginja u Kraljevu najverovatnije biti još, jer su sa inficiranim osobama postojali razni kontakti pre nego što su ti slučajevi mogli da se prepoznaju.

„Jedan broj nevakcinisanih u riziku su da se razbole u narednih nekoliko dana ili nedelja, tako da ćemo pratiti situaciju i shodno tome reagovati“, istakao je Šaponjić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari