U Ministarstvu za rad pisali fiktivne izveštaje da uzmu milione evra od EU 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Sredstva za upravljanje migracijama koja Ministarstvo za rad i zapošljavanje dobija od Evropske unije ili drugih donacija koriste se za plate zaposlenih u sektorima koji nemaju veze sa migrantima.

Ugovori o delu zaposlenih, u koje je Danas imao uvid, odnose se na realizaciju projekta „Jačanje kapaciteta u upravljanju migrantskom/izbegličkom krizom u Republici Srbiji“, takozvani MADAD1, koji je finansirala EU sa nešto više od sedam miliona evra, i „Humanitarna pomoć Republike Koreje migrantima u Srbiji: potvrđivanje prijateljstva odnosa dveju zemalja“ u vrednosti od 500.000 evra.

Naši izvori tvrde da su ove ugovore samo formalno potpisivali kako bi im se plate isplaćivale iz tog fonda, a da su zapravo bili angažovani u drugim sektorima, npr. u pi-ar službi, Sektoru za penzijsko i invalidsko osiguranje, Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom ili pak kao vozači. Štaviše, morali su svakog meseca da pišu fiktivne izveštaje, tj. izveštaje iz izbegličkih centara, kako bi opravdali opis posla predviđen ugovorima, iako ni u jednom momentu nisu imali kontakt sa migrantima.

Naš sagovornik, na primer, radio je u Ministarstvu kao vozač, ali je formalno, po ugovoru o delu, bio angažovan kao higijeničar u prihvatnom centru, o čemu je uredno izveštavao „sa radnog mesta“ svakog meseca.

Oba pomenuta projekta su završena prošle godine, a trenutno se sprovodi MADAD2, odnosno „Podrška Evropske unije Srbiji u upravljanju migracijama“, za koji je izdvojeno čak 16 miliona evra. Naši sagovornici tvrde da se i ova sredstva koriste na isti način, što su još neki od zaposlenih po tim ugovorima potvrdili, iako nisu želeli ništa više o tome da kažu.

Kako Ministarstvo za rad i socijalna pitanja navodi za Danas, preko projekta MADAD2 angažovana su 54 lica.

„Na projektu MADAD2 od ukupnog broja po osnovu ugovora o delu, četiri lica su angažovana kao članovi projektno-implementacione jedinice, dok 50 lica rade pri ustanovama socijalne zaštite, u prihvatnim i tranzitnim centrima kao i u centrima za azil u Republici Srbiji“, kažu u Ministarstvu, praktično negirajući tvrdnje naših sagovornika da preko tih ugovora rade u drugim sektorima. Ipak, na konkretno pitanje da li se njima isplaćuju plate iz sredstava opredeljenih za migrante, kažu da ta projektna sredstva „nisu opredeljena za migrante, već za jačanje kapaciteta državnih organa u procesu upravljanja migrantskom krizom“, mada u samom projektu izričito stoji da je sveobuhvatan cilj da se „odgovori na potrebe migranata, izbeglica i tražioca azila u Srbiji“. Dodaju i da Ministarstvo „na mesečnom nivou podnosi izveštaje o sprovođenju projekta Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, što uključuje izveštavanje o angažovanim licima, kao i o trošenju sredstava“. Zbog tvrdnji naših izvora, međutim, ostaje sumnja u to koliko su ti izveštaji realni i koliko je njih na ovom projektu zaista angažovano u prihvatnim centrima.

Na naše pitanje koliko jedan službenik može raditi po ugovoru o delu, budući da naši sagovornici tvrde da su radili i po nekoliko godina, a da su ih potpisivali na tri ili šest meseci, iz Ministarstva objašnjavaju da je trajanje ugovora o delu „ograničeno vremenom potrebnim da se obavi ugovoreni posao“, odnosno u ovom slučaju usklađeno je sa trajanjem projekta. To znači da će, recimo, pi-ar službenik angažovan po ovakvom ugovoru o delu raditi onoliko koliko je potrebno da se obavi posao u migrantskom centru koji mu je tim ugovorom predviđen.

U Ministarstvu napominju i da su status i prava državnih službenika uređeni Zakonom o državnim službenicima i da je prema Zakonu o ministarstvima, „Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležno za radne odnose u državnim organima i zakone koji se primenjuju na ovu kategoriju zaposlenih“. Ministarstvo odlučno negira da neki službenici rade godinama po ugovoru o delu, bez prava na odmor, bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo, na šta su naši izvori skrenuli pažnju.

Uhapšeni službenik Ministarstva rada zadužen za migracije

Savetnik ministra za rad i socijalna pitanja Zorana Đorđevića zadužen za migracije je Milenko Nikić, koji je pre dva dana uhapšen zbog iznude novca. Nikić je zajedno sa predstavnicima nekoliko kompanija od vikenda u pritvoru zbog sumnje da je tražio novac od humanitarne organizacije „28. jun“, kako bi joj omogućili nesmetan uvoz humanitarne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari