U mitrovačkoj gradskoj biblioteci predstavljen život i delo Milana Jovanovića Batuta 1Foto: mitrovica.info

U Biblioteci “Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici predstavljen je projekat Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske “Milan Jovanović Batut – život i delo”.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, jedan od najznačajnijih zavičajnih stvaralaca Milan Jovanović Batut (Sremska Mitrovica 1847 – Beograd 1940) bio je znameniti srpski lekar i jedan od naših istaknutijih leksikografa.

U svom dugom i plodonosnom životu bavio se raznolikim delatnostima, krčeći staze budućim generacijama istraživača različitih naučnih disciplina.

Istorija ga pamti kao lekara koji je u Srbiju uveo higijenu, kao začetnika socijalne i preventivne medicine, kao sjajnog zdravstvenog prosvetitelja.

Učio je kod vodećih uglednih naučnika Evrope: Petenkofera, Koha, Pastera, Votsona i drugih.

Batut je bio jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu i njegov prvi dekan.

Uređivao je časopise Zdravlje, Narodno zdravlje, Srpski arhiv i celokupno lekarstvo.

Vrlo se malo, međutim, zna da je Milan Jovanović Batut bio član Književnog odeljenja Matice srpske (1883), zatim počasni član Matice srpske (1927), da je veoma marljivo sarađivao u Letopisu Matice srpske, da je prvi izašao s idejom o izradi srpskog medicinskog rečnika koji je bio zasnovan na narodnoj terminologiji.

Najmanje se zna o Batutovom radu na medicinskom rečniku, te o sudbini tog rukopisa i rečničke građe.

Batut je od ranih studentskih dana (1867), pa gotovo do pred sam kraj života skupljao srpsku narodnu i stranu medicinsku leksiku, imao obilnu kartoteku medicinskih izraza (preko 40.000 listića), objavljivao u nekoliko navrata svoju građu u Letopisu.

Sav taj leksikografski posao slobodno se može smatrati životnim delom Milana Jovanovića Batuta.

U programu su učestvovali dr Zorica Hadžić, redovna profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Jelena Jovanović Simić, viša kustoskinja Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, i mr Dejan Miloradov, leksikograf u Odeljenju za književnost i jezik Matice srpske.

Moderatorka večeri bila je Moravka Todić, a za muzičku pratnju bile su zadužene Ljubica Jovanović (violina) i Aleksandra Đorđević (violončelo).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari