U mnogim užičkim školama i danas skraćeni časovi, prosvetari najavljuju protest za 31. mart 1Foto: TŠ Radoje Ljubičić

Osim u Užičkoj gimnaziji, u svim školama, čije su sindikalne organizacije članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, većina profesora je i danas držala časove u trajanju od 30 minuta.

Prema rečima Branka Nikolića, predsednika sindikalne organizacije u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“, jedino u Medicinskoj školi se zvono za kraj časa oglašava na 30 minuta.

-U ostalim školama je raznoliko. Ima nastavnika koji rade 30, ali i one koji rade 45 minuta, kaže Nikolić za Danas.

Svi članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su u štrajku, a Nikolić kaže da im se, po svojoj „savesti i osećaju“ pridružuju ostali prosvetni radnici. Taj procenat varira od 100 posto nastavnika u Medicinskoj, do 30 posto nastavnog osoblja u ostalim školama.

-Od marta 2015. godine sporazum koji su potpisali potpisali predstavnici Unije, tadašnji ministar prosvete i tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je mrtvo slovo na papiru, ističe Nikolić.

-Podsetimo, sporazum je podrazumevao uvođenje platnih razreda u celom javnom sektoru, kako bi se prevazišla situacija da zaposleni sa trećim ili četvrtim stepenom stručne spreme u javnim preduzećima primaju veći platu od nastavnika sa znatno višim stepenom obrazovanja.

Osim toga, prosvetni radnici zahtevaju i povećanje zarada za 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od po 20.000 dinara, kao i da se broj učenika u odeljenjima smanji sa 30 na 24 učenika, radi poboljšanja kvaliteta rada.

Nikolić podseća i da je Unija sindikata prosvetnih radnika zakazala treći protest za 31. mart.

-Za taj datum najavljujemo i obraćanje medijima na lokalu, ali i eventualno traženje svojih prava izlaskom na ulice, ističe predsednik sindikalne organizacije u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“, Branko Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari