U nedelju novi protest poljoprivrednika iz Šapca i Srbobrana 1Foto: Inicijativa Selo - Grad Šabac

Poljoprivrednici Mačve, Pocerine i Srema u nedelju organizuju novi protest ispred Gradske uprave u Šapcu.

Kako navodi Dušan Tufegdžić, poljoprivrednik iz Štitara i odbornik u Skupštini grada, njihovom protestu će se pridružiti i poljoprivrednici iz Srbobrana, koji će održati protest u isto vreme kada i oni u Šapcu, u nedelju u 11,30 časova.

“Poljoprivrednici su na prošlom protestu uputili zvanične zahteve ministru Nedimoviću i pozvali ga preko gradonačelnika Šapca i načelnika Mačvanskog okruga, da dođe i razgovara sa nama. Pošto se to nije desilo, Inicijativni odbor protesta poziva sve poljoprivrednike u nedelju na još jedan protest upozorenja, gde ćemo izneti iste zahteve”, naglašava Tufegdžić.

Prema njegovim rečima, ako se u roku, koji im oni postave, ministar ne pojavi u Šapcu, gde će ga dočekati i članovi drugih udruženja iz Srbije, i ne izjasni o njihovim zahtevima, sledi radikalizacija protesta kojoj će se pridružiti i poljoprednici iz cele zemlje.

U nedelju novi protest poljoprivrednika iz Šapca i Srbobrana 2
Foto: Inicijativa Selo – Grad Šabac

Tufegdžić naglašava da pod radikalizacijom podrazumeva izlazak na ulice sa poljoprivrednom mehanizacijom, kao i na druge vidove građanske neposlušnosti.

Podsećamo da se zahtevi koje su poljoprirednici uputili ministru na prošlom protestu u Šapcu, održanom 11. februara, odnose na smanjenje cene đubriva za 30 dinara po kilogramu.

U nedelju novi protest poljoprivrednika iz Šapca i Srbobrana 3
Foto: K.V. Dušan Tufegdžić

Oni traže da gorivo za poljoprivrednike bude bez akciza i da subvencije iznose 200 evra po hektaru.

Zahtevaju redovnu i brzu isplatu subvencija, isplatu svih dugovanja za subvencije i da se nove isplaćuju u roku od 45 do 60 dana.

Traže i da se reguliše uvoz smrznutog mesa iz Evropske unije, kao i da se preduzmu neophodne mere u regulisanju nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari