Nigerijska policija saopštila je juče da je broj otetih devojčica koje se vode kao nestale 276, što je za 30 više od prethodne procene posle akcije islamskih ekstremista na severoistoku Nigerije.


Policija navodi da su ekstremisti 14. aprila oteli više od 300 učenica, a, prema rečima policijskog komesara Tanka Lavana, pobegle su 53 devojčice i devojke. Lavan je rekao da je oteto više devojčica nego što se mislilo zato što su učenici iz drugih škola dovedeni u jednu školu zbog poslednjeg ispita, budući da su sve škole u državi Borno zatvorene posle napada ekstremista.

Policijski komesar je naveo da zvaničnici nisu imali dobru procenu broja otetih devojčica zbog loše komunikacije i zato što vojska blokira mobilnu telefoniju za vreme vanrednog stanja. Stotine žena su ove nedelje protestovale u tri grada zbog otmice i nemoći bezbednosnih snaga da spasu devojčice.

Najmanje 19 osoba poginulo je i oko 20 je povređeno preksinoć u eksploziji automobila na jednoj prometnoj saobraćajnici u Abudži, nekoliko dana pre održavanja međunarodnog foruma o Africi. Automobil je eksplodirao na putu blizu autobuske stanice, na istom mestu gde je 14. aprila poginulo 75 osoba u sličnom napadu islamističke naoružane grupe Boko Haram.

U Abudži će uskoro biti održan Svetski ekonomski forum za Afriku.

Očekuje se dolazak kineskog premijera Lija Kećijanga, koji će biti počasni gost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari