U niškoj Sinagogi tribina o stradanju Roma i Sinta u Drugom svetskom ratu 1Foto: Narodni muzej Niš

U niškoj Sinagogi sutra će biti održana tribina “Stradanje Roma i Sinta u Drugom svetskom ratu”. Na tribini će govoriti Osman Balić, predsednik Predsedništva Stalne konferencije romskih udruženja građana u Srbiji – Liga Roma, Đokica Jovanović, sociolog i univerzitetski profesor u penziji i Nebojša Ozmić, viši kustos Narodnog muzeja u Nišu.

“Razgovaraćemo o stradanju Roma i Sinta-romskog naroda srednje Evrope, tokom Drugog svetskog rata, kao o njihovoj marginalizaciji, isključivanju i obespravljenosti tokom perioda nacionalsocijalizma”, rekli su organizatori.

Tribina je biti održana u okviru izložbe starih porodičnih fotografija žrtava holokausta i života preživelih u posleratnoj Nemačkoj “Racial diagnosis: Gypsy – the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition”, koja je u Sinagogi postavljena 23. februara i trajaće do 12. marta.

U niškoj Sinagogi tribina o stradanju Roma i Sinta u Drugom svetskom ratu 2
Foto: Narodni muzej

Organizuju je Centralni savet nemačkih Sinta i Roma, Romski dokumentacioni i kulturni centar nemačkih Sinta i Roma, Nemačka savezna fondacija za kulturu i Forum Roma Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Tribina počinje u 16.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari