U Nišu hospitalizovano 275 dece od početka epidemije 1Foto: Beta/Saša Đorđević

U dečijoj kovid bolnici Kliničkog centra Niš je od početka epidemije novog korona virusa hospitalizovano ukupno 275 dece, a dvoje dece je preminulo, od kojih je jedno pozitivno na prisustvo novog korona virusa, saopšteno je za Danas u upravi te ustanove.

Prema njihovim navodima, u KC je 15. avgusta preminula trogodišnja devojčica iz Vranja koja je bolovala od leukemije, a bila pozitivna na korona virus. Ona je hospitalizovana u teškom opštem stanju i sa simptomima kovida 19, nakon što je bila kod kuće i u trećoj fazi remisije. Lekari su ocenili da su je osnovna bolest i citostatsko lečenje „učinili podložnijom za korona infekciju“.

U dečijoj kovid bolnici, na respiratoru, preminuo je i dečak sa sindromom prader vili, koji je bio ekstremno gojazan i imao obostrano zapaljenje pluća. Testiranje je, međutim, pokazalo da on nije bio pozitivan na kovid 19.

U upravi KC su precizirali da je od 275 dece koja su od 18. marta do juče hospitalizovana u dečijoj kovid bolnici kod njih 77 potvrđeno prisustvo korona virusa. Od četvoro dece koja su bila na respiratoru jedno je bilo pozitivno na virus.

Hospitalizovana deca su najčešće bila u stabilnom stanju, sa lakom ili asimptomatskom kliničkom slikom, rekli su oni, dodajući da se podaci odnose na decu do 18 godina, ali ne i na novorođenčad sa potvrđenim ili suspektnim prisustvom virusa, koja su zbrinjavana na odeljenju neonatologije na Klinici za dečije interne bolesti.

Najmlađi kovid pacijent u niškom KC od početka epidemije je novorođenče koje se korona virusom zarazilo već u prvoj nedelji života. Beba stara svega sedam dana hospitalizovana je sa lakšim simptomima korona infekcije, koja je laboratorijski potvrđena, a testiranje je ovih dana, nakon dvonedeljne terapije, pokazalo da je negativna.

Prema podacima uprave niškog KC, u toj ustanovi od 19. avgusta nema dece zaražene korona virusom. Prvi pacijent je u dečiju kovid bolnicu KC primljen 18. marta.

Preminula i beba

Prema podacima uprave KC, na odeljenju neonatologije Dečije interne klinike u Nišu 20. jula je preminulo jedno novorođenče, a dan kasnije i njegova majka, koja je imala obostranu upalu pluća i druge simptome kovida 19. Testiranje je pokazalo da je porodilja bila negativna na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari