U Nišu nije pronađena nijedna zgrada sa zakonskim minimumom zelenila: "Neuspela" nagradna igra udruženja "Nišlije da se pitaju" 1Foto: Nišlije da se pitaju

U nagradnoj igri u kojoj su građani Niša pozvani da prijave zgrade koje ispunjavaju zakonski minimum zelenih površina nije pronađena nijedna takva, saopštilo je udruženje „Nišlije da se pitaju“.

„Uprkos naporima građana nije pronađena nijedna zgrada, izgrađena od 2005. godine, koja ispunjava zakonske minimume zelenila! Tokom trajanja nagradne igre dobili smo na desetine fotografija zgrada, od čega njih 35 bez ijednog traga zelenih površina na parceli na kojoj su izgrađene, a koje su postojale u projektima na osnovu kojih je dobijena dozvola“, navelo je ovo udruženje.

Građani su u okviru ove nagradne igre bili pozvani da pronađu zgrade koje ispunjavaju uslove propisane zakonom i za to dobiju 10.000 dinara.

„Postavljamo pitanje gradskoj vlasti, gradonačelici, Gradskom veću i Upravi za planiranje i izgradnju- ko je odgovoran i kakve su sankcije što izgrađene stambene zgrade u Nišu nemaju ni minimum od 10 odsto i 20 odsto zelenih površina, koliko stoji u izdatim dozvolama za gradnju i pravilima gradnje? Zbog čega lokalni građevinski organi izdaju upotrebne dozvole za izgrađene objekte iako imaju nula odsto zelenih površina? Ko uništava zdravlje Nišlija i život u Nišu čini nepodnošljivim?“, upitali su oni.

U Nišu nije pronađena nijedna zgrada sa zakonskim minimumom zelenila: "Neuspela" nagradna igra udruženja "Nišlije da se pitaju" 2
Foto: Nišlije se pitaju

„Nišlije da se pitaju“ je ocenilo da je kršenje zakona betoniranjem Niša stambenom izgradnjom bez zelenih površina „jedan od glavnih razloga sto se Nišlije i njihova deca truju najzagađenijim vazduhom u Evropi, uz prećutnu saglasnost urbanista i građevinskih institucija kojima je lično bogaćenje i profit investitora važniji od njihovog zdravlja i od poštovanja zakona“.

U Nišu nije pronađena nijedna zgrada sa zakonskim minimumom zelenila: "Neuspela" nagradna igra udruženja "Nišlije da se pitaju" 3
Foto: Nišlije da se pitaju

Udruženje je dodalo da će nagradni fond od 30.000 dinara koji nije iskorišćen jer niko od građana nije uspeo da pronađe zgradu sa zakonskim minimumom zelenih površina biti doniran za lečenje malog Nišlije Todora Stojanovića.

Ono je pozvalo sve građane da se priključe ovoj humanitarnoj akciji.

Kako pomoći Todoru

Za Todorovo bolje sutra SMS sa sadržajem 1277 građani mogu poslati na 3030 ili uplatiti novac na sledeće žiro račune:
Dinarski račun: 160-6000001381821-75
Devizni račun: 160-6000001381786-83
IBAN: RS35160600000138178683
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari