U Nišu skoro 600 dece na listi čekanja za vrtiće “Pčelice” 1Foto: V.Torović

Na listi čekanja za polazak u vrtić predškolske ustanove „Pčelica“ u Nišu nalazi se između 500 i 600 mališana, rekla je direktorka te ustanove Svetlana Mitić.

Ona je kazala da je “pre pet godina na listi čekanja bilo skoro 2.800 dece”, ali da je broj stalno smanjivan, te da su tome u poslednje vreme pomogla i dva novootvorena vrtića.

“Zadovoljni smo sadašnjim brojem na listi čekanja, ali trudićemo se da ga još smanjimo. Svakog dana upisujemo novu decu“, kazala je ona novinarima.

Ona je naglasila da je smanjeno i dugovanje roditelja za usluge “Pčelice”, koja sada iznose oko tri miliona dinara.

“Ona su ranije iznosila i do 30 miliona dinara”, kazala je Mitić, dodajući da je smanjenju duga doprinela i novoustanovljena praksa da se roditeljima šalju uplatnice putem mejla.

Mitić je kazala da, ukoliko nema mesta u vrtićima “Pčelice”, roditelji mogu da uzmu potvrdu da su bili na listi čekanja i da svoje dete, uz subvencije, upišu u privatni vrtić.

U privatnim vrtićima, međutim, upozoravaju da oni mogu da ih upišu tek ukoliko su njihova deca bila na listi čekanja u “Pčelici” najmanje šest meseci, što im  značajno komplikuje životnu situaciju.

Takođe, deca mogu da se upišu u privatni vrtić samo ukoliko prihodi po članu domaćinstva u kojem ćive ne prelaze 50.000 dinara, a oba roditelja su zaposlena.

Roditelji pritom moraju da budu zaposleni “za stalno” ili na određeno.

Sva ova uslovljavanja ne postoje u vrtićima “Pčelice”, kažu oni.

Prema dostupnim podacima, u privatnim vrtićima roditelji mesečno plaćaju 5.800 dinara, a u državnim 4.028 dinara.

Grad subvencioniše boravak deteta u nekom od vrtića “Pčelice” sa 80 odsto ekonomske cene, a u privatnim vrtićima sa 14.280 dinara po detetu.

U Nišu ima 26 “državnih” i deset privatnih vrtića.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari