U Nju Delhiju se zatvaraju osnovne škole zbog nepodnošljivog zagađenja vazduha 1EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Vlasti glavnog grada Indije Nju Delhija naložile su da se od subote privremeno zatvore osnovne škole i uputile su škole da otkažu sve aktivnosti koje se dešavaju napolju, pošto je u tom gradu vazduh toliko zagađen da predstavlja veliku opasnost po zdravlje građana, piše Rojters.

Svake godine dolaskom zime, građani brojnih gradova se suočavaju sa vazduhom izuzetno lošeg kvaliteta, a Nju Delhi je, kao veliko i veoma gusto naseljeno industrijsko mesto gotovo svakodnevno na samom vrhu tabele gradova sa najzagađenijim vazduhom.

Takva situacija nije ih zaobišla ni ove zime, te aplikacije za merenje kvaliteta vazduha već danima prikazuju da je vazduh u tom gradu opasan po zdravlje, dok mediji izveštavaju da uzrokuje porast respiratornih oboljenja.

Indeks kvaliteta vazduha danas je dostigao nivo 400, zbog čega je ministar Arvind Kedžrival dao nalog školama da preduzmu akcije i upozorio da moraju biti uvedene i mere kako bi se smanjio broj automobila na ulicama.

Odluka o privremenom zatvaranju škola usledila je nakon što su zabrinuti roditelji i borci za zaštitu životne sredine počeli da iskazuju svoju zavrinutost na društvenim mrežama. Pored toga, dodatni razlog bile su i žalbe građana na otežano disanje u glavnom gradu Indije.

Izvor: Rojters

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari