U Novom Pazaru svi hoće da studiraju farmaciju, niko neće u agronome 1DUNP Foto: S. Župljanin

Za 20 samofinansirajućih mesta na studijama farmacije na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru konkurisalo je 42 kandidata, dok se za agronomiju i prehrambenu tehnologiju prijavilo tek po troje, iako slobodnih mesta ima 10 puta više.

Prema podacima te visokoškolske ustanove, jasno je da u prvom upisnom krugu kvote neće biti popunjene ni na studijama sa Departmana za prirodno-matematičke nauke za koje se prijavilo 43 kandidata, a ima mesta za 145 brucoša.

Na studijama prava, građevinarstva, rehabilitacije i sporta prijavljeno je upola manje nego što ima mesta za buduće brucoše.

Jaka konkurencija biće i ove godine na popularnim studijama arhitekture, poslovne informatike i softverskog inženjerstva gde za po 60 mesta konkuriše više od 80 kandidata.

Ukupno se za upis prve godine osnovnih akademskih studija na jednom od 20 programa Državnog univerziteta prijavilo 839 kandidata.

Ukupno ima 1.029 slobodnih mesta od kojih je 684 namenjeno studentima koji će se školovati o trošku budžeta.

Školarina za 345 samofinansirajući studenata je od 50.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od studijskog programa, izuzev farmacije za koju iznosi 110.000 dinara.

Prijemni ispiti obaviće se 30. juna i 1. jula, a raspored polaganja po studijskim programima objavljen je na sajtu Univerziteta i oglasnoj tabli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari