U Novom Sadu počinje kompletno uređenje Almaškog kraja 1Foto: Grad Novi Sad

Uređenje Almaškog kraja, jednog od najstarijih delova Novog Sada, predstavljeno je juče na javnoj prezentaciji u Kulturnoj stanici „Svilara“. Kulturno-istorijska celina Almaški kraj, koja ima zaštićen status na nacionalnom nivou, trebalo bi u narednim godinama da bude obnovljena.

Prva faza radova podrazumeva jugoistočni deo prostorno kulturno-istorijske celine i obuhvata ulice Zlatne grede, Skerlićevu, Milovana Vidakovića, deo ulica Save Vukovića, Đorđa Jovanovića i Nikole Pašića, kao i trg kod ulica Zlatne grede i Skerlićeve.

Druga faza obuhvata centralni i severoistočni deo Almaškog kraja i čine je delovi ulica Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred Kulturne stanice „Svilara“, kao i ulice Koste Hadži mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Marka Nešića.

Početak prve faze radova je planiran za kraj 2022. godine, dok će se najveći deo radova izvoditi tokom 2023. godine.

U Udruženju „Almašani“ kažu da je u poslednjih nekoliko godina to udruženje ostvarilo saradnju sa donosiocima odluka i nadležnih ustanova na nivou Grada Novog Sada na najvišem mogućem nivou.

Kako ističu, urbana obnova Almaškog kraja zasnovana je na poštovanju materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja, o čemu svedoči i činjenica da će projektom upravljati Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić rekao je „da bi celina bila zaštićena u potpunosti, neophodno je obnoviti zapuštenu infrastrukturu i sačuvati autentični duh mesta kroz prikladnu urbanu opremu, uličnu rasvetu, hortikulturno i parterno uređenje“.

„Iz tih razloga javila se ideja o izradi Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, koji će biti realizovan na osnovu Sporazuma o zajedničkom investiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada. Realizacijom tog projekta biće stvoreni uslovi za oživljavanje bogate nematerijalne tradicije, za neuporedivo kvalitetniji život lokalnog stanovništva i za razvoj turističke ponude Novog Sada“, naveo je Rožić.

U izradu projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja uloženo je skoro 100 miliona dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari