U Novom Sadu protest zbog otpuštanja radnika sa RTV-a 1Foto: R. Balać

Sindikat Nezavisnost u RTV Vojvodine organizovaće ove nedelje protest zbog otpuštanja 56 honorarnih saradnika, kao i najave da će otkaz već u septembru dobiti još 190-200 ljudi zbog toga što je u junu rebalansom republičkog budžeta vojvođanskom javnom medijskom servisu smanjena dotacija za 200 miliona dinara, najavio je poverenik tog sindikata Darko Šper na konferenciji za medije ispred zgrade RTV.

„Nećemo da idemo pred Vladu u Beogradu, jer to je tehnička vlada, ali možemo da im poručimo – evo imate nedelju dana da uradite sve što je u vašoj moći da zadržite tih 200 ljudi. Vratite nam samo tih 200 miliona dinara, a poslodavac može da te ljude zaposli na neodređeno i da onda završimo priču sa agencijama“, poručio je Šper.

On je kazao da nisu dobili nikakav odgovor na njihovo pismo premijerki Ani Brnabić, ambasadama zemalja na čijim manjinskim jezicima se emituje program, kao i OEBS-u.

Do sada su otkaze dobili saradnici angažovani preko Agencije za povremeno zapošljavanje, a simptomatično je da nije bilo niti ima ikakvog programa smanjenja broja zaposlenih, niti rukovodstvo RTV to saopštava ljudim, već za otkaze saznaju po hodnicima ili kada dobiju poziv da se jave agenciji.

U Slovačkoj redakciji Radio Novog Sada otkaz je dobilo troje saradnika, toliko i u Rusinskoj redakciji.

„Prvog jula otišao je jedan kolega, prvo su mu rekli da ide na prinudni odmor na tri meseca, a u agenciji je u stvari ne znajući potpisao otkaz. Ako ovako ostane, Slovačka redakcija RNS od 1. septembra ostaje još bez četvoro ljudi“, kaže za Danas Vjera Dorčova Babakova iz te redakcije.

U Redakciji TV na mađarskom jeziku otpušteni su realizator i asistent reditelja, kao i troje montažera Manjinske redakcije su bile prve na udaru i zbog toga su u pismu Drugog i Trećeg programa RTV-a Upravnom odboru RTV upozorile da neće moći da emituju program sa desetkovanim brojem saradnika.

Na udaru mera našli su se i čuveni Veliki tamburaški orkestar i Veliki narodni orkestar RTV-a. Troje tamburaša i petoro „narodnjaka“ ostalo je bez posla.

„To je kao da igraš fudbal sa desetoricom, jedan puno znači. Ne znamo kako ćemo funkcionisati, pogotovo Narodni orkestar. Oni nemaju ni jednu prvu violinu, što znači kao da nemaju golmana, Sada moramo u studiju da sedimo četiri sata, jer nemamo šta da sviramo, nemamo plan i program snimanja, koncertne poslovnice“, kaže šef Tamburaškog orkestra Dubravko Isakov Cicko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.